Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Segítő kezet nyújtanak
Az intézet szolgáltatásai között szerepel a zenés–mondókás Boróka Klub is, ami a jereváni kis házban működik. Fotó: Filep István

10 éve lett önálló a család- és gyermekjóléti ellátás intézete

Segítő kezet nyújtanak

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

A várandós anyától a bajba jutott családon és a fogyatékkal élőn át a 90 éves idősig számos rászorulón segít a Gyermekjóléti Intézet. Írásunkban összefoglaljuk, kinek, milyen támogatásokat nyújtanak a szakemberek.

A Sopron és Környéke Család- és Gyermekjóléti Ellátás Intézete működésének kezdetén az akkori Családsegítő Intézet részeként végezte tevékenységét. Tíz éve, 2013-ban lett teljesen önálló az intézet, melynek ma 80 munkatársa és öt nagy szakmai egysége van. – A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat a működésünk alapegysége – nyilatkozta lapunknak Roth Gyuláné, az intézet igazgatója. – A várandós anyától a 90 éves idősig mindenkit tudunk fogadni, és megkeressük számára a megfelelő segítséget. Ezen túl, ha bárki úgy gondolja (nemcsak védőnő vagy orvos), hogy egy embertársa segítségre szorul (például gyereknevelési, életvezetési gondok, családon belüli bántalmazás esetén), bejelentést tehet nekünk. A szolgálat kérelemmel vagy a felajánlott segítség önkéntes elfogadásával indul.


A bútorozott, egy éven át használható, 20 férőhelyes Családok Átmeneti Otthona egy másik lényeges egysége az intézetnek. A hajléktalanság megelőzését szolgálja: rossz körülmények között élő családok költözhetnek be ide (fontos, hogy legyen legalább egy kiskorú és legalább egy felnőtt is). A 12 férőhelyes Gyermekek Átmeneti Otthona nem nevelőotthon, a szülőtől a gyermeket nem „veszik el”: ő bízza az intézetre, míg nem tudja ellátni, de bármikor hazaviheti, kapcsolattartásuk folyamatos. Jellemzően 2–3 hónapon belül megtörténik a kiköltözés.

Az intézet Támogató Szolgálata a fogyatékkal élőket segíti speciális autóval való szállítással, illetve környezetük rendben tartásával, gondozással, kíséréssel.

– Ez a négy terület Sopronban, Ágfalván, Harkán, Kópházán és Fertőrákoson dolgozik – folytatta a szakember. – Gyermekjóléti Központunk, az ötödik nagy egység viszont már az egész járást, 38 települést ellát. Óvodai–iskolai szociális segítés is a tevékenységünk része, de ide kapcsolódnak a legsúlyosabb esetek is, amikor már a hatóságot is be kell vonni.

Az intézet változatos szolgáltatásai között szerepel a zenés–mondókás Boróka Klub, a Tanoda program (mindkettő a Révai Miklós utca 2-ben működik), valamint a nyári táborok is.

– A legszebb és a legnehezebb a szakmánkban a segítségnyújtás maga – zárta Roth Gyuláné. – Ha hasznossá tudjuk tenni magunkat, az nagy sikerélmény, de nehéz feldolgozni, amikor minden szakmai tudásunk ellenére sem sikerül segíteni. Szociális munkát csak csapatban lehet végezni, egyedül nem, mert csak együtt tudunk előbbre jutni.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.