Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Városi hírek

KÉSZ fórum

Keresztény értékeink a 21. században – ezzel a címmel tartott fórumot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége múlt szerdán Sopronban, a Szent Orsolya Gimnázium épületében. A beszélgetésen közreműködött Makláry Ákos görög katolikus pap, a KÉSZ elnöke, ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője, valamint Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese. A rendezvényen részt vett dr. Molnár Ágnes és Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint több önkormányzati képviselő és helyi vállalatok, szervezetek, baráti körök vezetői is. Fotó: Etzl Edgár

Élőlánc Sopronban

Soproni diákok, pedagógusok, szülők is csatlakoztak az országos pedagógussztrájkhoz. A résztvevők pénteken reggel a Várkerületen alkottak élőláncot, így hívták fel a figyelmet az oktatás helyzetére.

GYSEV Zrt. – biztonságosabb vasútvonal

Magyarországon elsőként újfajta vonatbefolyásoló rendszert épített ki a GYSEV Zrt. a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd-vonalon. Ez a rendszer mostantól folyamatosan figyeli és szükség esetén szabályozza a közlekedő vonatok sebességét, illetve kizárja a vasúti utoléréses baleseteket. A közúton közlekedők figyelmetlenségéből adódó tragédiákat nem tudja megelőzni, azonban az útátjáró berendezések meghibásodása esetén emberi beavatkozás nélkül csökkenti a szerelvények sebességét az átjáró közelében, így attól a gázolás esélye minimálisra csökken.

– Baleseti helyzeteket előzhetünk meg vele, ezért is fontos a fejlesztés – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója. A projektzáró rendezvényen részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, Mikics György, a kivitelező Ground Transportation Systems Hungary Kft. ügyvezetője.

Járási közbiztonsági egyeztető fórum Sopronban

A rendőrség szakemberei, a járási polgármesterek, a polgárőrszervezetek, a Soproni Járási Hivatal, a Soproni Szakképzési Centrum és a Soproni Tankerületi Központ vezetői közösen tekintették át a közrend és a közbiztonság helyzetét. A járási közbiztonsági egyeztető fórumon dr. Herczeg Zoltán alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője elmondta: tavalyhoz képest kevesebb bűncselekmény történt a közterületeken, az online térben elkövetettek száma viszont nőtt, és többször intézkedtek embercsempésszel szemben is. 2022-ben Sopronban elnyerték „Az év kapitánysága” címet.

Dr. Varga Péter rendőr dandártábornok, a Győr–Moson–Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője hangsúlyozta: a lakosság szubjektív biztonságérzete a megnövekedett migrációs nyomás és az ezzel járó feladatok ellenére sem romlott, stabil a közbiztonság a megyében.

A fórumon részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint dr. Simon István alpolgármester is. 

Változik a SZÉP kártya – eltörlik a „füleket”

– Akciótervet fogadott el a kormány a turisztikai ágazat támogatására annak érdekében, hogy a szállodák és vendéglátóhelyek a téli szezonban a magas energiaárak mellett is nyitva tarthassanak – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt szerdai kormányinfón. A tárcavezető bejelentette: az ágazat szereplőinek nem kell megfizetniük a nettó árbevételük 4 százalékát kitevő turizmusfejlesztési hozzájárulást idén október 1. és jövő év március 31. között, a már befizetett hozzájárulás pedig visszaigényelhető. Eltörlik a SZÉP kártya különböző „füleit”, vagyis a vendéglátásra, szállásra vagy szabadidős tevékenységre nyújtott források mindegyike más-más területen is felhasználható. A kormány fél évre „lazít” a turisztikai ágazat adatszolgáltatási kötelezettségén, és a szálláshelyek minősítésének határidejét is kitolja egy évvel. – Emellett kizárólag a turisztikai ágazatban lehetőség lesz huszonnégy havi munkaidőkeret alkalmazására – közölte a miniszter.

Zöld Sopron

Zöldhulladék-gyűjtés

Folytatódik a zöldhulladék-gyűjtés Sopronban. Az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv előírásainak megfelelően évente nyolcszor szállítja el a zöldhulladékot az STKH. Az idei utolsó szállítási időpontok: Bánfalva, Ibolya úti lakótelep, Brennberg, Görbehalom: december 5., Lövérek: december 6., Fertőrákos, Sopronkőhida, Tómalom, Jánostelep, Golgota: december 7., Aranyhegy, Ravazd utcai lakótelep, Pihenőkereszt, Balfi utca, Belváros: december 12., Kurucdomb, Deák tér, Kőfaragó téri lakótelep: december 13., Virágvölgy, Jereván: december 14., Ágfalvi lakótelep, Ágfalva: december 19.

Gaudete – advent a nemzeti parkban

December 11-én 10 és 18 óra között tartja ünnepi programját a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a sarródi önkormányzattal, illetve a művésztáborral a Kócsagvárban. A kézművesvásár, kiállítás, mézeskalács-készítés mellett zenés, táncos műsorokat is láthatnak a résztvevők. 

Kultúra, művészetek

Digitális TIT

– A kialakult jelenlegi gazdasági helyzet és a drasztikusan megemelkedő energiaárak miatt intézményünkben a személyes, jelenléti előadásokat ismét a digitális térbe tesszük át, és online előadásokat, programokat szervezünk 2023 tavaszáig – írja honlapján a Soproni TIT. Az első online előadást már meg is tartották, pénteken Nagy Krisztina dietetikus beszélt a diabéteszesek speciális étrendjéről.

Újra Isten komédiása

Ismét látható az évad egyik kiemelkedő előadása, az Isten komédiása. A Soproni Petőfi Színház és az Esztergomi Várszínház koprodukciójában készült misztériumjátékot december elsején is színpadra állítják a Liszt-központban.

Pedagógusokra emlékeznek

Névtáblás székekkel emlékezik meg harmincnyolc elhunyt pedagógusról az idén 70 éves Pedagógusok Soproni Művelődési Háza. Az emlékszékeket november 23-án, szerdán 15 órakor avatják fel.

Sport

Visszatér Yvonne Turner

A Sopron Basket a hivatalos felületein bejelentette, hogy visszatér a klubhoz Yvonne Turner. A magyar állampolgársággal is rendelkező amerikai irányító 2016 ősze és 2019 tavasza között már három évadon át erősítette a Sopron Basket csapatát. A tervek szerint a kosárlabdázó jövő hétfőn érkezik és kapcsolódik be az edzésekbe.

Rekorder válogatott

Büszke a magyar labdarúgó-válogatottra Dzsudzsák Balázs, aki vasárnap este utoljára, 109. alkalommal lépett pályára az együttesben, és a görögök elleni 2–1-es sikerrel zárta le karrierjét a nemzeti csapatban.

A válogatottsági rekorder megjegyezte, a Himnusz végén azért elmorzsolt néhány könnycseppet, de összességében nagyon jól bírta.

Marco Rossi szövetségi kapitány elsősorban annak örült, hogy Dzsudzsák győztes mérkőzésen tudott elbúcsúzni a válogatottól. A mérkőzésről azt mondta, hogy a nyugalom és a higgadtság hiányzott a labdabirtoklás pillanataiban, játékosai ritkán játszottak vertikális irányba, de taktikai szempontból az jól sikerült, hogy a csapat középpontját feljebb tudták tartani.

A magyar válogatott legközelebb márciusban lép pályára, akkor kezdi meg a 2024-es Európa-bajnokság selejtezősorozatát.

Véget ért a női kézilabda Eb

Norvégia megvédte címét a női kézilabda Európa-bajnokságon, mivel 27–25-re legyőzte Dániát a vasárnapi döntőben Ljubljanában. A harmadik helyezett Montenegró lett. A magyar válogatott két győzelemmel és négy vereséggel zárta a tornát, amelyen a középdöntőben búcsúzott, és végül a 11. helyen végzett. Az együttes jobbátlövője, Klujber Katrin bekerült az Európa-bajnokság álomcsapatába.

Elkezdődött a foci vb

A legtöbb magyar szurkoló Németország vagy Brazília győzelmére számít a katari labdarúgó-világbajnokságon, a legjobb játékos szerintük Lionel Messi vagy Kylian Mbappé lesz. A vb vasárnap a Katar–Ecuador mérkőzéssel kezdődött, az ecuadori válogatott 2–0-ra legyőzte a házigazda katari csapatot. A találkozót az elkövetkezendő négy hétben további 63 összecsapás követi. A trófeát december 18-án emelhetik magasba a győztes válogatott játékosai.

2014 – harmadik hely

A Kosaras ünnep fürdőnadrágban című írásunkban (Soproni Téma, 2022. november 16.) tévesen írtuk, hogy a soproni férfi kosárlabdaklub történetének legjobb bajnoki eredménye az 1994-es bajnoki negyedik hely, ugyanis az SKC a 2013–14-es szezonban bronzérmes lett. A hibáért elnézést kérünk!

Sztárok itt és ott

Buli van! – zenei ajánló: Wasabi Case – November 25., péntek 21 óra, Búgócsiga

A soproni Wasabi Case lép fel november 25-én 21 órától a Búgócsigában. – Izgalommal várjuk az estet. A koncert két részből áll. Az első felvonásban tizenkét dalt játszunk, majd vendégekkel kiegészülve, egy kis örömzene keretében három dzsessz-sztenderddel folytatódik az este. Bízunk benne, hogy sokan eljönnek, és megnézik a mi kis „csodabogár” zenekarunkat, hisz manapság fúziós instrumentális zenét kevesen játszanak – mesélték a tagok. A Wasabi Case egy viszonylag új formáció, amely már bemutatkozott városi rendezvényeken, jövőre pedig új dalok felvételét tervezi.







    


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.