Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Zöld Hírek

Borászsikerek Berlinből

Remek eredményeket értek el a Soproni borvidék borászai a Berliner Wine Trophy téli kóstolásán – a több mint 8000 nevezett mintából 4 soproni borászat nyolc tétele arany-, egy pedig ezüstminősítést kapott. A nevezett borokat 200 borbíráló 10 napig kóstolta.

A tételek és minősítéseik: Stubenvoll pince: kékfrankos 2021, arany; SPRN rozé 2023, arany.Taschner Bor- és Pezsgőház: Chardonnay pezsgő 2020, arany; Irsai Olivér 2023, ezüst. Steigler pince: pinot noir 2021, arany; kékfrankos 2021, arany; cabernet franc 2021, arany. Bónis–Reitter Borászat: zenit 2023, arany; Vad virág 2021, arany.


Kultúra, művészetek

Most vagy soha! Sopronban – találkozó az alkotókkal

Zsúfolásig megtelt az Elit mozi nagyterme – itt tartották ugyanis múlt csütörtökön a Most vagy soha! című film bemutatóval egybekötött közönségtalálkozóját. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a március 15-ei eseményeket feldolgozó alkotás több jelenetét is városunkban forgatták. A közönségtalálkozón részt vett dr. Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István alpolgármester, Tóth Éva kulturális tanácsnok és több képviselő is.

A vetítés utáni beszélgetésen dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója a kor történelmi hátterébe engedett betekintést. Lóth Balázs rendező és a Szendrey Júliát alakító Mosolygó Sára a forgatásról mesélt.

Gyermek­akadémia a TIT-ben

Izgalmas szellemi utazást kínál az iskolások számára a Soproni TIT idei tanévben útjára indult ifjúsági és gyermekakadémiája. A Tudományos és Ismeretterjesztő Társulat nagy múltú szabadegyetemi előadássorozata után nyitott az általános iskolai korosztály felé, elsősorban az 5., 6. osztályosokat célozza meg az interaktív előadásokkal.

A programsorozat márciusban dr. Szóka Károly, a Soproni Egyetem docense a Pénzügyi tudatosság című előadásával kezdődött. Napjaink egyik legnagyobb kihívásáról, a mesterséges intelligenciáról olyan szakavatott előadó értekezik majd Sopronba, dr. Baracsi Katalin internetjogász, őt április 9-én hallgathatják meg a fiatalok. Raffai Balázs kémiatanár, evangélikus hittanár, iskolaigazgató BIBLAB, avagy „Mózes az úr vegyésze” címmel tart kísérletekkel illusztrált előadást április 19-én. Zárásképpen (május 10-én) pedig Illés Adorján világutazó, aki négy év alatt körbetekerte a Földet, fogadta el a TIT meghívását.

Szabadság, szerelem a GYIK-ban

Diákok tekinthették meg a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című koncertszínházi produkciót pénteken a GYIK Rendezvényházban. Az országjáró előadásban kilenc könnyűzenei Petőfi-versfeldolgozást mutattak be, de természetesen a költő alakja, forradalmi lelkülete is megelevenedett. – Mi, soproniak pontosan tudjuk, hogy milyen az, amikor a szuverenitásunk veszélybe kerül, és meg kell küzdenünk érte. Megküzdöttünk a szuverenitásunkért 1921-ben is, így kicsit közelebb is érezhetjük magunkhoz Petőfit és a műveit – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián polgármester.

Minden a medvehagymáról szólt

Kézműves foglalkozások, zenés programok és sok-sok medvehagymás étel várta azokat, akik szombat délután Balfra látogattak, ekkor rendezték ugyanis a már hagyományos medvehagyma-fesztivált.

Képzőművészek: Nagy Zsuzsanna lett a titkár

Legutóbbi közgyűlésén új titkárt választott a Soproni Képzőművészeti Társaság – minderre azért volt szükség, mert több évtizedes munkája után lemondott Füzi Edit. A továbbiakban Herczeg Anikó elnök, Horváth F. Péter alelnök és Nagy Zsuzsanna titkár irányítja a Soproni Képzőművészeti Társaságot. 

Sport

Negyeddöntő

Győzelemmel zárta az alapszakaszt a Sopron Basket együttese, így a héten már a negyeddöntővel folytatódik az élvonalbeli női kosárlabda-bajnokság. Az első mérkőzést Sopronban rendezik, a Novomatic-arénában március 27-én 18 órakor kezdődik az összecsapás a Pécs ellen. A második meccset március 30-án, szombaton tartják Pécsen, és szükség esetén a harmadik, mindent eldöntő összecsapásra ismét Sopronban kerül sor, április 2-án, kedden.

Soproni fiatalok

Beköltözött a Nemzeti Színház

Bemutatták a Nemzeti Színház Egy, kettő három – Az ibolya című előadását a Ligneum látogatóközpontban. A darab rendezője Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai díjas érdemes és kiváló művész. A produkcióban Molnár Ferenc két komédiájának ötvözetét tekinthette meg a közönség. Az előadás a Soproni Egyetem, a Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem együttműködésében valósult meg. Az eseményen dr. Farkas Ciprián polgármester is részt vett.

Koszorúzás

Az 1945-ben mártírhalált halt egyetemista erdélyi diákok emléktábláját március 30-án, szombaton 17 órakor koszorúzzák meg a Mátyás király utca 5. alatt. Beszédet mond dr. Úry Előd, a Soproni Erdélyi Kör elnöke.



Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.