Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek.

Városi Hírek

Pénzügyi napok az egyetemen

17. alkalommal szervezte meg a soproni pénzügyi napokat a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kara. A háromnapos tanácskozás A mesterséges intelligencia szerepe a fenntartható gazdasági döntésekben címet viselte. A program résztvevői szakmai és tudományos előadásokat hallgathatnak meg. A megnyitón prof. dr. Fábián Attila rektor és prof. dr. Széles Zsuzsanna dékán is köszöntötte a résztvevőket.

– A soproni pénzügyi napok rangot szerzett magának az évek alatt az országban. Különösen fontos és aktuális az idei tanácskozás témája – fogalmazott beszédében Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

Emléktégla a Rejpál-háznak

Segítség a centuriónak, emléktégla a Rejpál-háznak – jótékonysági liciten nyerte el az 1921-es soproni népszavazás emlékére gyártott téglát az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátus Soproni Legációja. A licitet Fábián-Gyekiczky Tibor, a Scarbantia Társaság tagja kezdeményezte, célja pedig a Legio Apollinaris Scarbantiae ókori római katonai hagyományőrző csoport súlyos betegségen átesett vezetőjének, Jankovics Zoltánnak a megsegítése volt. A borlovagok nemcsak a licitből befolyt összeggel, hanem számos felajánlással, összesen több mint 300 ezer forinttal támogatták Jankovics Zoltán gyógyulását.

Izraelért imádkoztak

Mintegy százan vettek részt pénteken este a Soproni Magyar–Izraeli Baráti Kör rendezvényén a papréti holokauszt-emlékműnél, ahol az október 7-e óta tartó, a palesztin Hamász terrorista szervezet és a zsidó állam között kirobbant háborús konfliktus ártatlan izraeli áldozataira emlékeztek. Beszédet mondott Stubenvoll András, a baráti kör elnöke, zsoltárokat olvasott Szabó Balázs és Nemes Balázs, a Hit Gyülekezete Sopron lelkésze és segédlelkésze. Az összegyűltek meghallgatták a zsidó állam himnuszát, valamint elénekelték a Babilon folyóvizei és a Könyörgünk nyugalmadért című dalt. A rendezvény végén mécseseket helyeztek el az emlékmű alapjánál.

Történelmi konferencia

Hivatalnokok, hivatali karrierek, elit családok a kora újkori Sopron vármegyében és Sopron városban – ezzel a címmel rendezett konferenciát múlt szerdán a Soproni Levéltár. A programon híres soproni személyekről, így a Gensel családról és Lackner Kristófról is hallhattak előadásokat a résztvevők. Az eseményen Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is köszöntötte a résztvevőket.

Zöld Hírek

Uniós oltalom a Lajta sajtnak

Az Európai Bizottság újabb magyar sajt elnevezését jegyezte be, ezzel 86-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma. 33 élelmiszer, 38 bor és 15 pálinka elnevezése védett az EU területén. A Lajta sajt nevét a Lajta folyóról kapta, amely Győr–Moson–Sopron vármegyében, Mosonmagyaróvárnál ömlik a Mosoni-Dunába. Ezen a földrajzi területen az 1930-as években kezdték az egyedi sajt előállítását.

Vadászati szótár

Nemzetközi együttműködésben készült tananyag a vadászati turizmus fenntarthatósági és gazdasági lehetőségeinek oktatásához a Soproni Egyetemen. A felsőoktatási intézmény munkatársai cseh, finn és szerb partnerekkel együtt készítették el a tananyagot. A HUNTOUR nevű projekt résztvevői tankönyveket és esettanulmányokat írtak, valamint megalkottak egy hatnyelvű vadászati szótárt is.

Kultúra, művészetek

Jubileumi koncert

Alakulásának 75. évfordulóját ünnepelte a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar szombaton a Liszt-központban. A koncert előtt az együttes színvonalas tevékenysége elismeréseként oklevelet nyújtott át Makkos Ágnes karnagynak dr. Farkas Ciprián polgármester. A rendezvényen részt vett Tóth Éva kulturális tanácsnok is.


Sport

Menyhárt Renáta emléktorna

A második helyet szerezte meg a házigazda Eötvös József evangélikus középiskola csapata a pénteki Menyhárt Renáta női röplabda-emléktornán. A középiskolában már nyolcadik alkalommal rendezték meg a versenyt, amelynek célja a sportág népszerűsítése, versenylehetőség biztosítása az evangélikus iskolák amatőr női röplabdacsapatainak. Menyhárt Renáta az intézmény egykori testnevelője volt, ő kezdeményezte az evangélikus iskolák közötti tornát. Az idei megmérettetésen öt csapat indult, az első a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium lett. A torna eredményhirdetésén részt vett dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester is. 


Fotó: Etzl Edgár

Kupagyőztes Soproni Tigrisek

Immár negyedszer nyerte meg a magyar kupát a Soproni Tigrisek kerekesszékes kosárlabdacsapata. Hétvégén Kecskeméten tartották a kupadöntőt, amelyen ezúttal is négy együttes vett részt. A soproniak először a DVTK ellen diadalmaskodtak 62–44-re, majd a döntőben a Törekvés SE ellen nyertek 65–31-re. A győzelmet Nyúl Szabolcs csapatkapitánynak ajánlották fel, aki operációja miatt nem tudott a csapattal tartani.

Molnár Csabára emlékeztek

Idén is kiváló hangulatú emléktornát rendeztek az egykori center, Molnár Csaba tiszteletére. A Novomatic-aréna kistermében három csapat részvételével tartották meg az amatőr kosárlabda-erőfelmérőt múlt vasárnap. Ezúttal a Barátok nevű formáció nyerte az emléktornát, megelőzve az Etik, illetve az All Star Bowling csapatát. A díjátadón részt vett Molnár Csaba özvegye, Molnárné Bakody Lilla, illetve lánya, Molnár Anna is. A nevezési díjakból, illetve egyéb adományokból befolyó összeget a családdal egyeztetve jótékony célra fordítják a szervezők.


Fotó: Németh Péter

Sztárok

A Szenvedély évada

Kiss Anna Gizella, a Kaposvári Egyetem harmadéves színművészhallgatója alakítja Júliát a Rómeó és Júlia drámában a soproni színházban. Gizi 23 éves, Budapesten, a VIII. kerületben született. A Pesti Magyar Színiakadémiára járt két évet, Pál András volt az osztályfőnöke, majd jelentkezett a kaposvári egyetemre. Vidnyánszky Attila, Zalán János és Varga Zsuzsa osztályának a tagja.


Fotó: Rombai Péter

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek