Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Riogató álmok

Jegyzet

Riogató álmok

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Az uniót nem elhagyni kell, hanem megváltoztatni – mondta Orbán Viktor a Fidesz közelmúltbéli kongresszusán.

Ha nem is ebben a formában, de lényegét tekintve ez a gondolat már sokszor, nagyon sokszor elhangzott. Azt hiszem, legalábbis a megnyilvánulásokból arra lehet következtetni, hogy nincs olyan kormányzati szereplő, aki a kilépést szorgalmazná. Azonban hiába jelentik ki újra és újra, hogy Magyarország érdeke az uniós tagság, az ellenzék mintha meg se hallaná. Szinte naponta minden alap nélkül vádolja a kormányt azzal, hogy a kilépést készíti elő. Az ember csak kapkodja a fejét, s ha megpróbálja felszínre hozni az ellentétes állítások gyökereit, akkor azzal kell szembesülnie, hogy az ellenzéket nem zavarják a tények, s a másokat riogató álmaikat éli meg valóságként. Vagyis összekeveri és egyenlőségjelet tesz az unió bírálata és a kilépési szándék közé. Mert ez szolgálja az érdekeit, ettől remél politikai hasznot. Félő, hogy ezek a hangok a következő hónapokban felerősödnek, de az embereknek tudniuk kell, hogy szándékosan becsapják őket, mert Magyarország az unió tagja marad. Az egy teljesen más kérdés, hogy számos területen nem értünk egyet a brüsszeli adminisztrációval. Ezért mondja a kormány, hogy az uniót nem elhagyni, hanem megváltoztatni kell.

No, de evezzünk hazai vizekre, egészen a Fertőig! A soproniak nagy többsége fellélegzett, amikor a közelmúltban kiderült, hogy mégis folytatódik a Fertő-part fejlesztése, tehát a kormány tartja a szavát, és befejezik a beruházást. (Azért írtam, hogy a nagy többség, mert az ellenzéki sajtóban néhány tucat vagy néhány száz embert azonosítanak a soproniakkal, mintha egy egész város tiltakozna a beruházás ellen, pedig hát tudjuk, és ők is tudják, hogy nem így van.) Az elmúlt napokban pedig a környezetvédelmi engedély vetett náluk hullámokat (amelyet az eredeti tervekre adott ki a vármegyei kormányhivatal), felkiáltva, hogy megszegte ígéretét a kormány, s nem csökkenti a beruházás nagyságát. Én nem tudom, hogy hol olvasták vagy hallották, hogy mondjuk, nem lesznek szálláshelyek a parton. Ezt nem hallhatták, azt viszont igen, hogy átgondolják a szálloda és az apartmanházak koncepcióját, s egyeztetnek a tavat használó civil szervezetekkel. (Ja, hogy például nem az Ausztriából átcsónakázó, a környezetvédelmet sajátosan értelmező néhány aktivistával? Ez teljesen érthető, mert fontosabbak a helyi horgászok és vitorlások, csónakázók, akiknek viszont kikérték a véleményét.) Az is tény, a jelenleg futó közbeszerzésben nem szerepelnek szálláshelyekre vonatkozó kiírások, de sem a kormány, sem pedig a városvezetés nem mondott le arról, hogy ha áttervezett formában is, de később – források birtokában – épüljenek szálláshelyek. S nem azért, mert makacsok, hanem azért, hogy a bevételek hozzájáruljanak a létesítmény fenntartásához, végső soron pedig a turizmus fellendítéséhez. Ez pedig közös érdek.

Uniós tagságunknak és a Fertő-parti fejlesztéseknek nincs köze egymáshoz, de mégis összeköti őket egy vékony szál, éspedig a sajtóban való megjelenítésük. Az ellenzék mindkettőt arra használja, hogy finoman szólva is támadja a kormányt (a városvezetést), de ha jelenségek mögé nézünk, akkor kiderül, minden alapot nélkülöznek állításai. Szóval: maradunk az unióban, és megvalósul a Fertő-part komplex fejlesztése. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.