Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Rendszerváltozások
Dr. Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos főmunkatársa A soproni 48-asok 1848–49-ben címmel tartott előadást Fotó: Pluzsik Tamás

Rendszerváltozások

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

„Forradalmak, kurzus- és rendszerváltozások az új és legújabb kori Magyarországon” címmel rendezett szakmai konferenciát a Magyar Nemzeti Levéltár soproni levéltára.

– Minden tekintetben speciális a mai rendezvény, ahol is a modern Magyarország három olyan nagy eseménytörténetéről, politikai fordulójáról esik szó, ami egyúttal társadalmi változást is jelentett az országban – mondta a konferencia témaköréről dr. Dominkovits Péter, a rendező soproni levéltár igazgatója. – A történeti szakzsargon 1848–1849-et a „nagy évek”-nek nevezi, hisz az áprilisi törvények lényegében a polgári Magyarország alapjait rakták le. A nagy háborút követően 1919 egy óriási töréspont a magyar társadalom és államfejlődés történetében. A harmadik dátum 1945, ami eddig a magyar történetírásban a felszabadítás üdvtörténeteként jelent meg. A Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettesének, prof. dr. Ö. Kovács Józsefnek az előadásában ez az év egészen más megvilágításba került, hisz lényegében ekkor vette kezdetét a kommunista diktatúra.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.