Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Rendkívüli közgyűlés
Fotó: Griechisch Tamás

Rendkívüli közgyűlés

| sopronmedia.hu | Városi hírek

Rendőrségi beszámoló, jelenleg futó és jövőbeli beruházások – ezeket a fontos témaköröket is érintették a képviselők a keddi, rendkívüli közgyűlésen.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere korábban elmondta szerkesztőségünknek: törvény kötelezi a közgyűléseket arra, hogy a megválasztásukat követő fél évben meg kell tárgyalniuk a gazdaságfejlesztési koncepciójukat. - Ez a mi esetünkben arról szól, hogy mi hogyan képzeljük el Sopron gazdasági fejlesztését az elkövetkezendő 5 évben – tudtuk meg a polgármestertől. - Mivel a fél év pontosan a pandémia kellős közepén járt le, és a gazdaságfejlesztési programot pedig nem akartam egymagammal megtárgyalni, ezért azt az utat választottuk, hogy egy rendkívüli közgyűlést hívtunk össze a testület számára – fejtette ki.

Mint megtudtuk, Sopron város jövőjét a fejlesztések fogják meghatározni. A 2015-ben, Sopronból elinduló Modern Városok Program számos történelmi fejlesztést nyitott meg öt fő területen:

1. az M85-ös autóút megépítésében,

2. a történelmi belváros rehabilitációjában,

3. a Fertő part turisztikai korszerűsítésében,

4. a Lőver városrész fejlesztésében,

5. a város gazdasági fejlesztésében, az ipari park (ITC) létesítésében;

Dr. Farkas Ciprián kiemelte: a program sikerét mutatja, hogy nemrégiben sor került a Lenck-villa műszaki átadójára, az új soproni uszoda építése kiváló ütemben zajlik, akárcsak az M85-ös autóút beruházása is. Fontos kiemelni még, hogy a Szent Mihály templom felszentelésének időpontja is egyre közeledik.

A nyáron megkezdődhet az Árpád utcai parkolóház kivitelezése. A magyar kormány ugyanis úgy döntött, hogy pótolja az eddig hiányzó forrást. A kabinet azonban más módon is támogatja Sopront: az önkormányzat jelezte, hogy szeretné a Modern Város Programcsomag céljait némiképp módosítani – ezt a kormány elfogadta. Így a Zichy-Meskó palota és a Russ villa teljes körű felújítását elhalasztják, viszont az így átcsoportosított 1,2 milliárd forintból felújítják a városi piacot. A döntés mögött az áll, hogy a soproni városvezetés a pandémia miatt úgy vélte, az olyan beruházásokra kell koncentrálnia, amelyek az emberek mindennapi életét szolgálják. Ugyanakkor a két műemléképületet is felújítják majd a későbbiekben.

Emellett a rendkívüli közgyűlésen megtartották a rendőrségi beszámolót is. „Sopronban kiválóak a közbiztonsággal kapcsolatos statisztikák” - fejtette ki Szabó Jenő rendőr ezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője, aki a képviselő-testület előtt számolt be a hatóság eredményeiről.

Az eseményen a közgyűlés megtárgyalta a második félidős munkarendjét is.

Kapcsolódó cikkek

Az M85-ös története

Az M85-ös története

2020. 12. 23. | Munkatársunktól

Több évtizedes álom valósult meg az M85-ös Sopron és Csorna közötti szakaszának elkészültével, mert így már Győrig autóúton utazhatunk, elérve az országos hálózatot. A munkálatok folytatódnak a Sopron-kelet-csomóponttól az országhatárig.