Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Páneurópai piknik sztorik
Kerekasztal-beszélgetés a Piknik sztorik című rendezvényen Fotó: Griechisch Tamás

Páneurópai piknik sztorik

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

A páneurópai piknik harmincadik évfordulója alkalmából Piknik sztorik címmel rendezett kerekasztal-beszélgetést a Soproni Szakképzési Centrum Handler-iskolája. A rendezvény a jubileumi emlékév nyitóeseménye volt.

A Piknik sztorik című rendezvényen részt vett dr. Fodor Tamás polgármester is, aki nemcsak a diákokat, hanem a jelenlévő kortanúkat, köztük dr. Rumpf János egykori szervezőt és Csapó Imre egykori határőr főtörzsőrmestert is köszöntötte. 

– A jelenlegi középiskolásoknak értelemszerűen nem lehetnek személyes tapasztalataik a piknikről, illetve annak előzményeiről, de fontos, különösen itt, Sopronban, hogy azt hiteles forrásból megismerjék – hangsúlyozta a város polgármestere.

– Vannak évek, amelyek valamilyen ok miatt különleges évként vonulhatnak be a történelembe. 1989 egy ilyen év volt, a csodák éve – fogalmazott bevezetőjében Osváth Ádám történész. A Soproni Múzeum munkatársa történeti áttekintést adott a harminc évvel ezelőtti eseményekről, majd dr. Kárpáti György vetítette le a piknik eseményeit rögzítő dokumentumfilmjét, illetve adott körbe a diákoknak korabeli relikviákat.

A kerekasztal-beszélgetésen, melyet Kassainé Schmuck Vivien tanárnő moderált, dr. Magas László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke részletesen ismertette a piknik előzményeit, annak szervezését és politikai hátterét.

– Hogy miért éppen augusztus 19-re szerveztük meg a pikniket? Azért, mert úgy gondoltuk, hogy nagy állami ünnepünk előtt kell egy olyan eseményt rendezni, ami fölhívja a világ figyelmét arra, hogy immár bontják a vasfüggönyt.

– A jövő történelme most zajlik, ami napról napra történik az életetekben, az húsz–harminc év múlva történelem lesz, tehát ha valamin változtatni szeretnétek, azért oda kell állni, ki kell állni érte – fogalmazott László Tibor, a Handler-iskola tanára.

A rendezvénnyel egy pályázatot is elindított az iskola, amire az intézmény honlapján lehet regisztrálni. A 30. évfordulóhoz kapcsolódó plakátot, mémet vagy egyéb művészeti alkotást várnak középiskolásoktól. 

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...