Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Otthonteremtési program

| Munkatársunktól | Városi hírek

Január 1-jén indul Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja – jelentette be Novák Katalin. A családokért felelős miniszter úgy fogalmazott: az a cél, hogy mindenkinek biztos fedél legyen a feje felett.

Az otthonfelújítási támogatás olyan segítség, amellyel a már meglévő otthonukat tudják szépíteni, bővíteni, korszerűsíteni azok, akik legalább egy gyermeket nevelnek. A munka- és anyagköltség fele, de maximum hárommillió forint támogatás igényelhető. A gyermek már a várandósság 12. hetétől számít, és egészen 25 éves korig kérhető rá a támogatás. A programban részt vehetnek házaspárok, élettársak és azok is, akik egyedül nevelik a gyermeküket. Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, akár fogyatékkal él, vagy gyodra jogosítja a szüleit, akkor nem számít az életkor.  

Az igénylés feltétele legalább egyéves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony. Ez lehet egy felsőoktatási jogviszony vagy munkaviszony, amit maximum 30 napra szakítottak meg az elmúlt egy évben. Ha együtt igénylik a szülők a támogatást, akkor elég, ha egyikük megfelel ennek a kitételnek. Feltétel továbbá a köztartozás-mentesség.

Minden család egyszer veheti igénybe az otthonfelújítási támogatást. Ha eladják a lakást, nem kell visszafizetniük, de többször már nem igényelhető. A támogatást a 2021. január 1-jét követően elindult felújításoknál lehet kérni 2022. december 31-ig. Anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordítható az összeg. Az összegyűlt számlát az Államkincstárhoz kell benyújtani, amely a kifizetett költséget utólag fizeti vissza. A támogatás sokfajta fejlesztésre igényelhető, például konyha, fürdőszoba felújításra, közműbekötésre, fűtési rendszer korszerűsítésére, cserére, új kazán/ bojler beszerzésére, külső-belső szigetelésre, tetőcserére, tetőfelújításra, napelemes rendszer kiépítésére, festés–mázolásra, asztalos munkákra.

További részletek a november 25-én megjelent Magyar Közlönyben (MK 20 259) – 
www.magyarkozlony.hu

Kapcsolódó cikkek