Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nyolc év mérlege

Nyolc év mérlege

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Amikor 2015 tavaszán Orbán Viktor miniszterelnök és a város akkori polgármestere, dr. Fodor Tamás aláírta a Modern Városok Program soproni szerződését, talán csak kevesen bíztak abban, hogy a tervezett fejlesztések maradéktalanul teljesülnek. Voltak bőven olyanok, akik egyrészt vitatták az egyes programelemeket, mások meg szó szerint cukkolták az embereket például azzal, hogy úgysem épül meg az autóút.

Mert miről is szólt a szerződés? Három kiemelt pontja volt: az M85-ös megépítése az országhatárig, a belváros megújítása, valamint a Fertő tavi szabadidőközpont kialakítása. „Részprogramként” szerepelt a Lövérek turisztikai fejlesztése és az ipari park megépítése.

Nyolc év után már lehet mérleget vonni. Minden túlzás nélkül megállapíthatjuk, hogy a Sopronra speciálisan megtervezett program gyakorlatilag maradéktalanul teljesült. Még úgy is, hogy volt közben egy világjárvány, és kitört a mai napig is tartó orosz–ukrán háború. 2024-ben az M85-ös valóban eléri az országhatárt (miközben felújították a Sopron környéki utakat, és elkészül az északnyugati elkerülőút is), a belváros megújult, ikonikus épületeket varázsoltak újjá. Gondoljunk csak a Lenck-villára vagy a (nem éppen belvárosi) Szent Mihály-templomra, de több belvárosi palotát is felújítottak. Elkészült az új Múzeumnegyed is fantasztikus építészeti megoldásokkal és korszerű, interaktív kiállításokkal. Sikeres volt a Lövérek turisztikai fejlesztése, elég, ha csak az új uszodát említem, amelynek építését ugyancsak támadták a „haragoszöldek”, de a szakemberek rangos díjjal jutalmazták, s ami a legfontosabb: a soproniak elsöprő többségének is tetszik. Felépült az új inkubátorház az állami kezelésű ipari parkban, a közeljövő feladata lesz a benépesítése. Erre is ígéretet tett a Múzeumnegyed átadásán Csepreghy Nándor miniszterhelyettes. A fentiekben csak a programok néhány fontos elemére tértem ki, de ennél sokkal több történt az elmúlt években. A folyamatot az sem törte meg, hogy 2019-ben polgármesterváltás volt, sőt új lendületet kapott a városfejlesztés, új tervekkel, gondolva már a Modern Városok Program utáni időkre is.

Nem szóltam még a Fertőről. Az ország legnagyobb turisztikai beruházásának indult, de az elmúlt évek történései miatt leállították az építkezést. A tényekhez tartozik, hogy ezt a beruházást támadták a leggyakrabban, sokszor alaptalanul, rémhíreket és nagy butaságokat terjesztve. Az ellenzőinek azonban tudomásul kell venniük, hogy a Fertő tavi fejlesztést – ha esetleg módosítják is a terveket – befejezik, legalábbis ez a kormány határozott szándéka. Ezt erősítette meg Lázár János miniszter is. (Lásd írásunkat lapunk előző számában: Folytatódik a fejlesztés, Soproni Téma, 2023. június 21.) Nem nehéz belátni ugyanis, hogy így nem maradhat a volt strand és környéke, arról nem is beszélve, hogy súlyos hiba lenne a már beépített infrastruktúrát veszni hagyni. A Fertő tavi fejlesztést tehát befejezik. Nem tudjuk viszont, hogy mi lesz a tervezett nemzeti konferencia-központtal. Az összesből talán ez az egyetlen, aminek a sorsa még bizonytalan.

Szóval a mérleg egyik serpenyőjébe kerül a konferencia-központ, a másikba pedig a felsorolt (és meg nem említett) beruházások, fejlesztések. Soha rosszabb „üzletet” ne kössön Sopron városa, köszönhetően a kormánynak. Azonban ha valaki azt hinné, hogy itt a vége, az téved. A városvezetésre új feladatok, új tervek és elképzelések megvalósításai várnak. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.