Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Novelláskötettel készül
Dr. Hegyi Ferencnek öt kötete jelent meg eddig, jelenleg bibliai témájú novellákat ír. Fotó: Filep István

Dr. Hegyi Ferenc: 75 éves a soproni irodalmi élet szervezője

Novelláskötettel készül

| Etzl Edgár | Városi hírek

A soproni irodalmi életben végzett, több évtizedes munkássága elismeréseként 75. születésnapján polgármesteri oklevelet vehetett át dr. Hegyi Ferenc író, a Soproni Irodalmi Társaság elnöke.

Az elismerő oklevelet a városházán dr. Simon István alpolgármester adta át az ünnepeltnek, majd méltatta a város kulturális életében betöltött kiemelkedő szerepét: dr. Hegyi Ferenc 2015 óta elnöke a Soproni Irodalmi Társaságnak, illetve a Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetségének, munkájának részeként pedig a Soproni Füzetek című periodika felelős kiadója és rovatvezető szerkesztője. Eddig öt kötete jelent meg, legutóbbi regényéről lapunkban is írtunk (Burleszk a javából, Soproni Téma, 2021. augusztus 25.).

– Ahogy közeledett a kerek születésnap, egyre gyakrabban gondoltam a hátrahagyott évtizedekre. Bár főállásban közszolgálati területen dolgoztam, örülök, hogy mellette tudtam az irodalommal foglalkozni – mondta dr. Hegyi Ferenc, akinek megjelenésre vár az Újszövetség történéseit feldolgozó novelláskötete.

Az írót Barcza Attila országgyűlési képviselő, valamint Sass László, a kulturális és oktatási bizottság elnöke is köszöntötte.

– Évtizedes közigazgatási tapasztalat, sokrétű irodalmi munka jellemzi dr. Hegyi Ferenc életútját. A kitüntetés egyfajta biztatás is számára, hogy még sok egészségben eltöltött évig munkálkodjon a város kulturális életéért – mondotta a képviselő. Ezt követően élénk beszélgetés alakult ki a város irodalmi életéről, a tervekről.

Dr. Hegyi Ferenc 1947-ben született Sopronban. A Halász utcai iskolában, majd a Széchenyi-gimnáziumban tanult, 1962-ben alapító tagja volt a Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiumának. Jogi tanulmányait Pécsett végezte, ahol szerkesztője volt a jogi kar lapjának, emellett a Dunántúli Napló kulturális rovatának volt a munkatársa. Sopronban helyezkedett el jogászként, és rendszeresen írt a Kisalföldbe, a Soproni Füzetek első számában is megjelentek írásai. A ’70-es évek végén Budapestre költözött, a rendszerváltás után a Művelődési, majd a Környezetvédelmi Minisztériumban, majd az Állami Számvevőszéknél is dolgozott.

Számos országosan ismert folyóiratban jelentek meg írásai. A kilencvenes években Hernádi Gyula hívására belépett a Magyar Írók Egyesületébe, melynek jelenleg is elnökségi tagja. Honvágya erősödött, így 2007-től egyre többet járt haza a leghűségesebb városba, nemrég végleg hazaköltözött.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.