Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nem csak esztétikai probléma!
– Metabilikus szindróma diagnosztizálásához a haskörfogatot kell megmérni. Ha ez férfiaknál 94-nél, nőknél pedig 80 centiméternél nagyobb, akkor már problémás – tudtuk meg dr. Hati Krisztinától, a Soproni Gyógyközpont osztályvezető főorvosától. Fotók: Filep István és illusztráció

Metabolikus szindróma: Kétszer gyakrabban fordulhat elő szív- és érrendszeri betegség

Nem csak esztétikai probléma!

| Huszár Judit | Városi hírek

Egy kicsit erősebb hasban, mint optimális lenne? A vérnyomása vagy a cukorszintje is árnyalatnyival magasabb a kívántnál? Ne legyintsen! Mindezek – főleg ha együtt fordulnak elő – nagyon komoly problémát okozhatnak.

Metabolikus szindróma – talán már hallották a kifejezést. Nem egy konkrét betegség, azt értjük alatta, amikor az anyagcserének több egymással párhuzamos zavara is van. A probléma már régóta létezik, viszont az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az előfordulása, ráadásul egyre fiatalabbakat érint.

– Alapvetően az elhízásból indulunk ki, amelyet jelen esetben nem a BMI-indexszel vizsgálunk – kezdte dr. Hati Krisztina, a Soproni Gyógyközpont osztályvezető főorvosa. – Metabolikus szindróma diagnosztizálásához a haskörfogatot kell megmérni. Ha ez férfiaknál 94-nél, nőknél pedig 80 centiméternél nagyobb, akkor már problémás.

A súlytöbblet mellett még négy értéket vizsgálnak (a diagnosztizáláshoz) a szakemberek. Ha ezek közül (legalább) kettő eltér a határértéktől, akkor metabolikus szindrómáról van szó. Az első az éhomi vércukor, amelyet 5,6 mmol/l érték felett már figyelemmel kell kísérni. A második a vérnyomás: ha 130/85 fölötti az érték, az magasnak számít. A harmadik a trigliceridszint, ez problémás, ha 1,7-nél nagyobb. Végül a HDL (jó) koleszterinszint: ha nőknél alacsonyabb 1,29-nél, férfiaknak pedig 1,03-nál, az komplikációkhoz vezethet. A diagnosztizáláshoz tehát haskörfogat-, vérnyomás-, valamint vércukorszintmérés, illetve egy laboratóriumi vizsgálat szükséges. De adódik a kérdés, hogy miért olyan nagy baj, ha valakinél metabolikus szindrómát diagnosztizálnak?


– Azért, mert a vizsgálatok szerint a metabolikus szindrómában szenvedők esetében kétszer gyakrabban fordulhat elő valamilyen kardiovaszkuláris betegség, például szívinfarktus vagy stroke, ráadásul ezek gyakran halálos kimenetelűek – folytatta dr. Hati Krisztina. – Azt is mutatják a számok, hogy ma már a magyar férfiak harmadánál diagnosztizálható a szindróma, és egyre fiatalabb korban megjelenik. Mindennek hátterében a rossz szokások, túlzott kalóriabevitel, kevés mozgás áll. Megelőzni, illetve gyógyítani is épp ezek megváltoztatásával lehet. Fontos, hogy az érintettek testsúlya csökkenjen, ehhez szükséges a kalóriabevitel mérséklése. Az étrend átalakításához kérhetik dietetikus segítségét, akikhez kórházunkban beutaló nélkül is kapnak időpontot. Emellett napi fél óra aktív testmozgást javaslunk. Nagyon hatékony az úszás, biciklizés, futás, de eleinte a séta is.

A szakember szerint fontos a motiváció, illetve a tudatosság. Az étkezési napló vezetésével például hamar felismerik a betegek, hogy tényleg túl sok energiát visznek be. A gyerekeknél lényeges a hizlaló, szuperfeldolgozott élelmiszerek csökkentése, az egészséges életmódra nevelés. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.