Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Naprakész szakmai tudás
– Az osztály területén kialakítottunk egy teljesen izolált, úgynevezett COVID-ITO részleget – mondta dr. Shahram Charoumzadeh Dashti DESA osztályvezető főorvos Fotó: Soproni Gyógyközpont

Gyógyközpont: komplex programot dolgoztak ki az intenzív osztályon

Naprakész szakmai tudás

| Munkatársunktól | Városi hírek

Folyamatosan követik a koronavírussal kapcsolatos nemzetközi szakirodalmat, és oktatásokon vesznek részt a Soproni Gyógyközpont Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának munkatársai. – A kórház felkészült, biztosítja a korszerű és megfelelő kezelést – nyilatkozta dr. Shahram Charoumzadeh Dashti DESA osztályvezető főorvos.

A Soproni Gyógyközpont Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának orvosai 2019 decembere óta folyamatosan követik a nemzetközi szakirodalmat a koronavírussal kapcsolatban, és internetes előadásokon vesznek részt. – Osztályunkon mindvégig az aneszteziológiai és intenzív terápiás szakmai kollégium ajánlásait követve jártunk el az előkészítésekben – mondta dr. Shahram Charoumzadeh Dashti DESA osztályvezető főorvos. – Ennek köszönhetően megfelelő komplex kezelési protokollokat dolgoztunk ki a kritikus állapotú COVID-19-es betegek kezelésére. Az osztály területén kialakítottunk egy teljesen izolált, úgynevezett COVID-ITO részleget. Továbbá összeállítottunk egy cselekvési tervet, ami elsősorban arra szolgál, hogy felvázoljuk a nem koronavírusos pácienseknek a betegutat. Ezek az intézkedések azért fontosak, hogy ne akadályozzuk az akut és onkológiai műtéti programot, így ezeket a pácienseket biztonságosan lehet a műtőbe szállítani. Mindemellett az aneszteziológusok és intenzív terápiás szakorvosok munkarendjét úgy alakítottuk, hogy ha szükséges lesz, a COVID intenzív részlegen kívül, párhuzamosan egy másik helyiségben biztosítani fogjuk a többi kritikus állapotú sebészeti és belgyógyászati pácienseknek az úgynevezett „általános intenzív osztályt”.

Az osztályvezetőtől megtudtuk: az utóbbi hetekben jelentősen csökkent az aneszteziológiai járóbeteg-forgalom. Azokat az akut betegeket, akiket hozzájuk irányítanak műtét előtti kivizsgálásra, biztonságosan el tudják látni.

– Március eleje óta osztályunk főnővére, az ápolási igazgatónővel együttműködve, több osztály nővéri gárdáját kezdte el képezni COVID-es páciensek és kritikus állapotú betegek ápolására – folytatta az osztályvezető. – Ezen felül a minisztériumi és a kórházi menedzsment iránymutatása szerint az elkülönített COVID-tömbben dolgozó orvosok oktatását is az intenzív osztály szakorvosi csapata végzi. Az oktatás részét képezi a megfelelő védőruházat fel- és levétele, a koronavírus-gyanús páciensek kivizsgálása, követése, eredmények értékelése és a kezelési terv felállítása. Továbbá az orvosoknak oktatjuk az instabil pácienseknek a megfelelő és időbeni referálási szisztémát, valamint az intenzív orvos érkezéséig a kezelési és szervtámogatási protokollt. Nem utolsósorban kidolgoztuk a COVID-ITO-nak a kapacitásbővítési tervét, abban az esetben, ha tömeges megbetegedés fordulna elő városunkban. A kórház felkészült, folyamatosan bővíti a tárgyi feltételeket, és ezzel biztosítja a korszerű és megfelelő kezelést. Szeretném a soproni lakosoknak és vállalkozóknak is megköszönni a rendkívül nagy támogatást. Az adományokat, a szakmai bizottság javaslata alapján, az alapítvány kuratóriuma a szükséges betegellátási eszközök beszerzésére fordítja.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.