Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Múzeumok „gazdag” éjszakája

| Munkatársunktól | Városi hírek

Június 23-án éjjel kitárják a kapuikat a múzeumok – Sopronban is több intézmény csatlakozott a múzeumok éjszakája programsorozathoz.

Idén is rengeteg izgalmas és interaktív programot kínál a múzeumok éjszakáján a Soproni Múzeum. Újdonságként egy 500 forintos karszalag megváltásával lehet részt venni a rendezvényeken, a karszalag mind az öt múzeumi helyszínre, valamennyi programra érvényes.


A Macskakő gyermekmúzeumban ünneplésre is várják a látogatókat, 18 órakor tartják Az év kiállítása 2018 táblaavatót. Később itt a Kerekítő gyerekkoncertjét is meghallgathatják, amelyet Szabó-Bellán Tímea színesít énekével, valamint Gyulai Melinda hegedűjátékával.


A múzeum jövője iránt érdeklődők részt vehetnek dr. Tóth Imre múzeumigazgató Kapuzárási pánik címmel futó 18.30-as sétáján, melyben kiderül, milyen változások elé néz az intézmény a múzeumnegyed munkálatai során. Ez boszorkányság? Dr. Németh Ildikó történész rendhagyó előadása 18.30-kor a várfalkertben kezdődik, melynek különlegessége, hogy az Ars Historica Társulat tagjai egy 17. századi boszorkányper résztvevőiként színesítik a hiteles történetet. Az est másik fénypontjának Bolodár Zoltán fotó-adattáros közkedvelt RETRO-Sopron produkciója ígérkezik.

A múzeumok éjszakáján Teca néni rendhagyó tárlatvezetést tart a Storno-gyűjteményben, a Fabricius-ház Borlabirintus című rendezvényén a látogatók egy térkép alapján fedezhetik fel a házat és találhatják meg az elrejtett borokat, a Tűztoronyból éjfélig pillanthatnak le a nyüzsgő belvárosra az érdeklődők, de idén új helyszínként a Bécsi utcai Pék-házba is szerveznek programokat. További információk a sopronimuzeum.hu oldalon.


A Soproni Evangélikus Múzeum állandó kiállítása Magyarország legrégebbi Luther-portréjával és más ritkaságokkal 18–22 óra között várja a látogatókat. Az este folyamán többek között dr. Krisch András gyűjteményvezető tart előadást a poncihterek kenyeréről, a pékek boráról. De lesz a gyerekek számára barkácsolási lehetőség is.


A Forum Scarbantiae is megnyitja a kapuit, 18 órától látogatható a régészeti kiállítás, 21 órakor a Sonitus Scarbantiae női kar mutat be 20 perces műsort, 22.30-kor pedig Gömöri János tart vetítettképes előadást a Soproni-hegység régészeti lelőhelyeiről.


A múzeumok éjszakáján a Huszármúzeum 18–22 óráig várja a látogatókat az Orsolya téren, a Lábasházban.


A Rejtélyek Háza 14–22 óra között áll rendelkezésére azoknak, akik egy kis izgalomra is vágynak. A nagyjából kétórás program magában foglal egy 2–2,5 kilométer hosszú sétát a város legszebb pontjain át. A rendezvényről bővebb ismertető a Rejtélyek Háza Facebook-oldalán olvashatók.

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...