Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mennyibe kerül a szeretet?
– A gyerekek esetében nagyon fontos a jó hagyományok kialakítása és átörökítése, valamint a beszélgetés. Mindehhez persze energia, odafigyelés és idő kell – nyilatkozta lapunknak Payrits Marianna. Fotó: Filep István

A karácsony alkalmat ad arra is, hogy rendezzük kapcsolatainkat

Mennyibe kerül a szeretet?

| Huszár Judit | Városi hírek

Közeledik karácsony, az egyik legfontosabb vallási és családi ünnepünk. Mindenki készülődik, fényes díszbe öltöztek az ablakok, hétről hétre több gyertya ég az adventi koszorúkon, gyűlnek a házakban az ajándékok. De vajon a szívekben, lelkekben is fény gyúlt?

Meghittség, család, szeretet, ajándékozás – ha pár szóban kellene összefoglalnunk, akkor ezekről szól manapság a karácsony. A tévében, reklámokban idilli családokat látunk a fa mellett, óriási, díszes csomagokat bontanak a gyerekek, mindenki mosolyog. A képeken…

– Annak, aki frusztrált kapcsolatban él, anyagi problémái vannak, beteg vagy magányos, ez egy arculcsapás – kezdte Payrits Marianna, a Soproni Gyógyközpont gyermekpszichiátriai osztályának klinikai szakpszichológusa. – Ilyenkor fel szoktuk tenni a kérdést, hogy mennyibe kerül a szeretet. Persze, nem pénzre gondolunk, hiszen nem abban mérhető. Viszont a valakihez tartozáshoz elengedhetetlen az őszintéség. Az őszinteség pedig sebezhetővé tesz. Sokan pont ezért nem elég bátrak, és nem fejezik ki az érzéseiket. Nem merik megfizetni a szeretet „árát”.

Jó napot kívánok! Köszönöm szépen! Hogy van? – sablonok, amelyeket nap mint nap használunk. De jó, hogy vagy! Örülök, hogy része lettél az életemnek! – utóbbiakat már sokkal ritkábban mondjuk ki. Pedig nagy szükség lenne ezek hangsúlyozására.

– A karácsony alkalmat ad arra is, hogy rendezzük kapcsolatainkat – folytatta Payrits Marianna. – Több időt töltenek ilyenkor együtt a családok, meg lehet ragadni a lehetőségeket, el lehet kezdeni a régen halogatott beszélgetéseket. A problémák mindig lehetőséget adnak a fejlődésre. Ha viszont nem teszünk semmit, akkor nem is fog változni semmi. Fontos vallási üzenete az ünnepnek a megbocsájtás, ezt is gyakorolhatjuk karácsonykor. Gyakran teszik fel nekem a kérdést, például megcsalás esetében, hogy hány esélyt kaphat a félrelépő. Ez mindig a másik fél döntése: lehet, hogy egy sanszot sem ad, de az is lehet, hogy egyet vagy akár tízet is. Az viszont fontos, hogy ha tartósan negatív érzésekkel él az ember, akkor ennek fizikai hatásai lesznek. A harag, a gyűlölet, a düh hosszabb távon megbetegít, míg a szeretet, a hála, a megbocsájtás érzése harmonizál.

A szakember szerint fontos szem előtt tartanunk a saját felelősségünket. Ha például valaki magányos, akkor érdemes átgondolnia, hogy miért maradt egyedül, kikkel vehetné fel a kapcsolatot. A legújabb boldogságkutatások szerint azok az emberek sokkal elégedettebbek, akik valamilyen közösséghez tartoznak. Persze ez sok munkával, alázattal, alkalmazkodással, elfogadással is jár.

– Rohanó világban élünk, az ünnepekkor kicsit elcsendesülhetünk, megállhatunk – hangsúlyozta a klinikai szakpszichológus. – Sokszor akkor érezzük meg valaminek a jelentőségét, amikor éppen hiányzik. Előfordul, hogy bizonyos dolgokat meg kell vonnunk magunktól, hogy visszataláljunk újra egymáshoz. A gyerekek esetében nagyon fontos a jó hagyományok kialakítása és átörökítése, valamint a beszélgetés. Mindehhez persze energia, odafigyelés és idő kell. Nem mennek maguktól a dolgok, vagy nem feltétlenül olyan irányba, ami megfelelő. Éljünk a lehetőségeinkkel, és használjuk ki az ünnepi körülményeket is! A kedves szó még mindig nem kerül semmibe, ugyanakkor csodákra képes…

Kapcsolódó cikkek