Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Már látszik a nyomvonal
Ahogy haladnak előre a munkagépek, úgy körvonalazódik a gyorsforgalmi út vonala Fotó: DS Konzorcium – Rostás János László

Már látszik a nyomvonal

| Munkatársunktól | Városi hírek

Napról napra haladnak az M85-ös gyorsforgalmi út kivitelezésével. Sopron térségében még a régészek dolgoznak, de máshol már a munkagépek az „urak”.

A Soproni Téma annak járt utána, hogy Sopron térségében miként haladnak az M85-ös gyorsforgalmi út kivitelezésével: a városhoz közeledve mind jobban mutatja magát a nyomvonal.

Mint azt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél megtudtuk, a Csorna – Sopron-kelet – Fertőrákos (Tómalom) csomópont közötti, közel hatvan kilométeres részen négy építési szakaszon folyik egyszerre a munka. A kivitelezéssel mindegyik szakaszon  jól haladnak: jelenleg irtják a bokrokat, a fákat, valamint elszállítják a talajtakarót. Az építéshez szükséges kavicsot, sódert, egyéb kőzúzalékot folyamatosan szállítják a nagycenki keverőtelepre.

Peresztegnél a felüljáró építése miatt ideiglenesen elterelik vasútvonalat. Már épül a kerülővágány. A nyomvonallal érintett közművek kiváltási munkái is elkezdődtek. A 84-es főúton közlekedők bizonyos időszakokban forgalomkorlátozásra számíthatnak, ugyanis Nagycenknél egy kiépített szervizút keresztezi a főutat.

Harka és Sopron környékén jelenleg tart a régészeti feltárás. Ennek végeztével ezen a szakaszon is megkezdődhet az építkezés. A Sopron-kelet és Fertőrákos (Tómalom) csomópont közötti szakaszon  még tart a területszerzési eljárás.

A gyorsforgalmi úton 110 kilométer/óra sebességgel haladhatnak majd a közlekedők. Az út a mintegy 171 milliárd forintnyi kormányzati támogatásból 2020 végére, 2021 elejére készül el.

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, az 57,45 kilométer hosszú szakaszon 7 külön szintű csomópont, 45 hídműtárgy, két, az autóutat és a vasutat egyszerre keresztező vadátjáró épül, valamint egy pár komplex és két pár egyszerű pihenő létesül Babótnál, Fertőszentmiklósnál és Kópházánál. Nagycenken új üzemmérnökségi telepet is létesítenek. A beruházás során 16,89 kilométer országos közúti korrekció és új nyomvonalon vezetett út, illetve 134,5 kilométer vadvédő kerítést építenek. A környéken élők komfortérzetének javítása érdekében három kilométeren zajvédő falat is felhúznak.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.