Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lerakták a múzeumi negyed alapkövét

Lerakták a múzeumi negyed alapkövét

| Városi hírek

Lerakták a soproni múzeumi negyed alapkövét, a több mint 3,2 milliárd forint értékű fejlesztés a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében uniós és hazai források felhasználásával 2022 nyaráig valósul meg.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az alapkőletételi ünnepségen elmondta: a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket a magyarországi várak és kastélyok.

Hozzáfűzte: a soproni Múzeumnegyed-projekt során a város főterén álló, már múzeumként működő Fabricius-házat, az egykor lakóházként funkcionáló Tábornok-házat, valamint a Storno-házat kapcsolják össze úgy, hogy azok belülről átjárhatók legyenek, egyetlen múzeumi egységet alkossanak.

Az államtitkár szavai szerint a fejlesztésnek köszönhetően tovább gazdagodik Sopron kulturális kínálata és növekszik turisztikai vonzereje is.

György István beszédében megemlítette, hogy Sopronban jelenleg 14 projekt megvalósítása zajlik a Modern Városok Program keretében, a térség kisebb települései pedig a Magyar Falu Program keretében újulhatnak meg.

 Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa az ünnepségen szólt arról, hogy a projekt részeként helyet kap itt egy újkori kőtár, valamint Sopron és a korona címmel nyílik egy kiállítás is, amely arra emlékeztet, hogy több magyar király is kapcsolatba került a várossal, sőt Sopron egykor koronázás helyszíne is volt.

Az eseményen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselő, dr. Farkas Ciprián polgármester,  dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint több önkormányzati képviselő is.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.