Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Legyen méltó az időskorunk is!

| Etzl Edgár | Városi hírek

„Méltósággal megélt időskor a demenciában élőknek is” címmel szervezték meg a 23. Soproni Tudományos Tanácskozást. A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint dr. Sütő Teréz, az Idősek Európai Háza Alapítvány elnöke.

A konferencián bemutatták a 2022-es soproni demenciaszűrés eredményeit is. – A tíz évvel ezelőtti felméréssel összevetve kiderül, hogy a 65 év fölötti, saját otthonában élő lakosság körében 28-ról 38 százalékra emelkedett, míg a bentlakásos intézményekben élő 65 év felettiek körében 57 százalékra nőtt az demenciával élők aránya – mondta dr. Fábián Gergely, a Debreceni Egyetem szociológusa, aki hozzátette, a demencia várhatóan népbetegséggé fog válni, így arra fel kell készülnie az egészségügyi ellátásnak.

A szociológus hangsúlyozta, az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében jóval magasabb az enyhe, közepes és súlyos fokú demencia aránya, mint a közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében. Sopronban évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a demencia kezelésére, megelőzésére. Az Alzheimer Caféban rendszeresen tartanak előadásokat a betegséggel érintettek hozzátartozóinak, a közelmúltban zárult a DIÓ program (A demencia a család betegsége, Soproni Téma, 2022. március 15.), valamint népszerű a soproni gyalogló idősklub is.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.