Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Látni és látszani

Rendőrségi sorozat

Látni és látszani

| Czetin Zoltán | Városi hírek

December 3-ig tart a Látni és látszani 2023 elnevezésű közlekedésbiztonsági akció, amelyet az ORFK balesetmegelőzési bizottsága szervez. A programhoz idén is csatlakozott a Soproni Rendőr-kapitányság.

Később kel és előbb nyugszik a nap, sokat van sötét, esik, az utak pedig gyakran nyálkásak, csúszósak. A kedvezőtlenebb időjárási viszonyok rontják a biztonságos közlekedés feltételeit. Éppen ezért hirdetik meg évek óta a Látni és látszani kampányt. A program lényege, hogy a sofőrök és az autók felkészítését is segítse a kritikus időszakra. Ilyenkor ingyenes járműátvizsgálást, illetve szemvizsgálatot kínálnak a lakosságnak – ezekről további információk a www.latnieslatszani.hu honlapon találhatóak.

– Nemcsak az autósoknak fontos felkészülni erre az időszakra, hanem a gyalogosoknak, kerékpárosoknak is – hívta fel a figyelmet ­Kovács József rendőr alezredes, a Soproni Rendőr-kapitányság közlekedésrendészeti osztályvezető-helyettese. – A gyalogosok mindig gondoljanak arra, hogy kevésbé láthatóak a sötétben, főleg ha sötét kabátban vannak! Bár semmi nem írja elő, hogy láthatósági mellényt vagy fényvisszaverőket viseljenek, de a saját biztonságuk szempontjából ezek nagyon hasznos eszközök. Fontos, hogy a gyerekek kabátján, táskáján is legyen fényvisszaverő, de a kutyákra, azok pórázára is lehet ilyen eszközöket rakni, ahogy világító nyakörv is kapható.

Természetesen a zebráknál a gyalogosoknak van elsőbbségük, ugyanakkor a szakemberek azt javasolják, hogy csak akkor lépjenek le az úttestre, ha meggyőződtek arról, hogy a közeledő autós látja őket.

Aktuális teendők: Az őszi–téli átálláskor az autókon fontos ellenőrizni a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer, az ablaktörlők állapotát. Érdemes bekészíteni a kocsiba jégkaparót, jégoldó sprét. Fontos az évszaknak megfelelő, fagyálló ablakmosó használata, és sokat segít a páramentesítők alkalmazása is.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.