Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Közös örökségünk
A Bad Wimpfen-i delegáció tagjai, valamint a soproni vendégek a testvérvárosi emléknapon. Fotó: Sopronmédia – Hidegh András

A kapcsolat alakításában fontos szerepük van a fiataloknak

Közös örökségünk

| Huszár Judit | Városi hírek

Megerősítette testvérvárosi kapcsolatát Sopron és Bad Wimpfen – az erről szóló nyilatkozatot szombaton írta alá dr. Farkas Ciprián és Andreas Zaffran a soproni városházán.

Mint ismert, a kapcsolat akkor kezdődött, amikor a Sopronból 1946-ban elűzött németek nagy része Bad Wimpfenben és környékén talált új hazát. A városban szívesen látták az új polgárokat, akik kulturális egyesületet és múzeumot is alapítottak. – Összekötnek minket a közös kulturális gyökerek – mondta a testvérvárosi találkozón dr. Farkas Ciprián. – A második világháború rengeteg áldozatot követelt hazánkban és Németországban is. Sopron történetének egyik legválságosabb éve volt 1946.

Sopron polgármestere megköszönte mindazoknak a munkáját, akik a testvérvárosi kapcsolat kialakításán, fenntartásán dolgoztak.

Andreas Zaffran 2022 óta Bad Wimpfen polgármestere. Ő is méltatta a két város kapcsolatát, amelyet olyan közös örökségnek nevezett, amit kötelességünk megóvni. Fontosnak látja a jövő alakításában a fiatalok szerepét, akiket a közös sport- vagy zenei események is összekovácsolhatnak.


A két polgármester a rendezvény végén aláírta a testvérvárosi szerződés megerősítéséről szóló dokumentumot, valamint mindketten átadták településük jelképes ajándékát.

A rendezvényen részt vett dr. Fodor Tamás korábbi polgármester, dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselői, a Bad Wimpfen-i delegáció tagjai, valamint soproni önkormányzati képviselők.

A műsorban közreműködött a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, amely a testvérvárosi együttműködés megszületésétől élő kapcsolattal rendelkezik a Bad Wimpfen-i Concordia énekegylettel.

Bad Wimpfen körülbelül 7000 fős kisváros, Németország délnyugati részén fekszik. Ma ismert gyógyfürdő, gyógy- és rehabilitációs centrum működik a településen. 1951-ben Bad Wimpfen vezetése gondnokságot vállalt a Sopronból kitelepített németek felett, majd 1991-ben testvérvárosi szerződést kötöttek a települések vezetői. A 30. jubileum ünnepét 2021-ben a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, ezután Bad Wimpfenben választások következtek, az új polgármester most járt először Sopronban.

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.