Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Közös munka, közös öröm
Kicsik és nagyobbak körében nagyon népszerűek a Károly-magaslati látogatóközpont létesítményei Fotó: Németh Péter

Az év látogatóközpontja a Károly-magaslati létesítmény lett

Közös munka, közös öröm

| Bertha Ágnes | Városi hírek

Komoly elismerést nyert el a Károly-ma­gas­lati Öko­tu­risz­ti­kai Lá­to­ga­tó­köz­pont: a Föld­­­­­­mű- velésügyi Mi­­nisz­térium és a Magyar Turisztikai Ügynökség 2017-es pályázatán kiérdemelte Az év ökoturisztikai látogatóközpontja kitüntetést.

Egy évvel ezelőtt készült el a Ta­­­nulmányi Erdőgazdaság Zrt. be­­­ruházásában a Kőhalmy Vadászati Múzeum, majd idén tavasszal átadták az erdei élményparkot is a mezítlábas tanösvénnyel. Ezek a létesítmények – élükön természetesen a Károly-kilátóval – a leglátogatottabb részévé váltak a Soproni Parkerdőnek.  

A Károly-magaslati Öko­tu­risz­ti­kai Látogatóközpont irányítója, a vadászati múzeumban folyó erdei iskolai programok ötletgazdája, így a pályázat kivitelezője Bánáti László, a TAEG parkerdei és kommunikációs igazgatója volt. – Komoly, nagy értékű elismerés, amit elnyertünk, nagyon örülünk neki, hi­szen a látogatóközpontot minden kollégám a ma­­gáénak érzi, egy szívvel–lélekkel dolgoztunk a létrejöttén – mondta el Bánáti László. – Nem is számítottunk rá, hogy kiérdemeljük az elismerést, hiszen a ko­­rábbi években nagyobb lé­­tesítmények kapták meg a cí­­met, de a bírálóknak éppen az tetszett, hogy a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpont egyedi és nem túl nagy.

A pályázatot a nyáron adta be a TAEG, a kategóriájában a megadott szempontok alapján magas pontszámot kapott a bírálóktól, így a háromtagú bizottság személyesen is felkereste a Ká­­roly-kilátót és környékét. – Arra kü­­lön büszkék vagyunk, hogy az elmúlt években 1., 2. és 3. helyezettet is hirdettek a pályázaton, idén pe­­dig csak mi nyertük el Az év ökoturisztikai látogatóközpontja kitüntetést – tette hozzá a parkerdei igazgató.

A cím elnyerésére 2010 óta pályázhatnak ökoturisztikai lé­­tesítmények üzemeltetői öko­tu­­­­risztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban. Az előzetes értékeléskor a bírálóbizottság azt vizsgálta, hogy a lé­­tesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták a ter­­mészeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus él­­ményeket, a terület értékeinek élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét, interaktivitását is.

A pályázaton a Károly-magaslati látogatóközpont mellett Az év ökoturisztikai tanösvénye díjat a badacsonyörsi Folly Arborétum kapta. Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2017 különdíjat pedig az orfűi Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpont érdemelte ki.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.