Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Köszönet az önkénteseknek!
Az Országutak Lordjai Motoros Társaság tagjai Mikulás-nap alkalmából meglepték a Soproni Gyógyközpontban ápolt gyerekeket. Farkas Andrea elmondta: hálásak minden felajánlásért. Fotók: Filep István

Farkas Andrea: Karácsony közeledtével megnő az adakozó kedv

Köszönet az önkénteseknek!

| Huszár Judit | Városi hírek

A gyermekeknek olvasnak, segítenek a betegágyak mellett, fogadják a vendégeket a konferenciákon, anyák napi műsort adnak, karácsonyfát visznek – sokáig folytathatnák még a felsorolást. A Soproni Gyógyközpontban is ott vannak az önkéntesek. Munkájuk nagyon fontos és példaértékű.

A közelmúltban (december 5-én) tartották az önkéntesek nemzetközi világnapját, amelyet az ENSZ kezdeményezésére ünneplünk 2002 óta. Ilyenkor felhívják a figyelmet az önkéntes munka jelentőségére. Magyarországon is egyre népszerűbb az önkéntesség, a teljes lakosságból már több mint 3,5 millióan végeznek valamilyen társadalmi munkát ellenszolgáltatás nélkül.

– A Covid-időszak több szempontból is felforgatta az életünket, az oltások szervezésekor még nagyobb jelentőséget kapott az önkéntesség – kezdte Farkas Andrea, a Soproni Gyógyközpont ápolási igazgatója. – A kulturális szférában dolgozók ott voltak az oltópontokon, lelkesen segítettek. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk a közös munkából mi is, ezeket azóta is kamatoztatjuk. A kórház együttműködik valamennyi soproni és több környékbeli középiskolával, a diákok 2016 óta rendszeresen teljesítenek nálunk kötelező közösségi szolgálatot. Változatos feladatokat tudunk nekik adni, például az informatikusoknak izgalmas a betegirányítási rendszer, a radiológiai eszközöket is megismerhetik. A vendéglátást tanulók hasznos ismereteket szerezhetnek a konyhán, de konferenciákon is közreműködnek. Az egészségügyi technikumban tanulók a kötelező gyakorlatuk mellett is részt vehetnek az ápolási feladatokban, segítenek a betegek mozgatásában, vizsgálatokra kísérésében.

A kórház gyermekosztályán különösen népszerű az önkéntesség – két meseolvasó például rendszeresen érkezik ide, gyakran kapnak ajándékokat is, december 6-án pedig a motoros Mikulás is meglátogatta a kis betegeket.

– Bárki jelentkezhet önkéntesnek, mindenkinek igyekszünk megfelelő feladatot találni – folytatta ­Farkas Andrea. – Újdonság, hogy például azok, akiket nem vettek fel orvostudományi karra, és ápolási tevékenységet folytatnak valamelyik kórházban, plusz húsz pontot kapnak a következő felvételinél. Nálunk is megkezdte már a munkát két ilyen fiatal. Kórházunk nyitott a 72 óra kompromisszumok nélkül mozgalom felé, az aktivisták a kórház parkját tették rendbe. Már hagyomány, hogy anyák napján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat legkisebb önkéntesei adnak műsort a szülészeti osztályon, ahogy az is, hogy a Vasvilla-kerékpártúra bevételét az alapítványunknak ajánlják fel. A Bohócdoktorok is rendszeres látogatók nálunk, de a soproni Lions és a Rotary klub, valamint a helyi cégek, vállalkozók felajánlásait is örömmel fogadjuk. Azt tapasztaljuk, hogy karácsony közeledtével megnő az adakozó kedv. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki bármilyen felajánlással vagy önkéntes munkával segít – sokat tesznek ők a betegek gyógyulásáért. Sokkal többet, mint elsőre gondolnánk…

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.