Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Könyvtári főszezon
Horváth Csaba igazgató: „Továbbra is olyan könyvtár szeretnénk maradni, ahol nem hagyják magára az olvasót” Fotó: Németh Péter

Az intézménynek 3331 beiratkozott olvasója van

Könyvtári főszezon

| Munkatársunktól | Városi hírek

Az ősszel elkezdődött a „főszezon” a soproni városi könyvtárban is, szeptember óta már az évközi (hosszabbított) nyitva tartással várják az olvasókat. Az intézményben a közeljövőben elkezdődik a korszerűtlen ablakok cseréje, ugyanakkor a könyvállomány gyarapítása mellett bővítik a digitális adatbázisok hozzáférési körét is.

„Azok a könyvek, melyek a könyvtárak polcain szunnyadnak, még nem készek, vázlatosak, magukban semmi értelmük. Ahhoz, hogy értelmet kapjanak, te kellesz, olvasó.” – nem véletlenül választotta Kosztolányi Dezső mondatait mottójának a Széchenyi István Városi Könyvtár. A céljuk továbbra is az olvasás, a könyvek népszerűsítése, de a dokumentumállomány beszerzése, gondozása mellett például számtalan irodalomhoz kapcsolódó programot is tartanak. Jelenleg több mint 200 ezer dokumentumból áll a könyvtár állománya, tavaly 4485 kötetet vásároltak. 3331 beiratkozott olvasójuk van, közülük 1419-en 16 év alattiak.

 – Nagyon fontosnak tartjuk, hogy egyre több gyerek, különösen sok óvodás jár hozzánk, ők egyrészt hozzák magukkal a szülőket, nagyszülőket, illetve a későbbiekben belőlük lesznek a felnőtt olvasóink – mondta Horváth Csaba, a könyvtár igazgatója. – Az utóbbi években jelentősen változtak a használói szokások, ugyan kis mértékben csökkent az olvasóink száma, viszont ők több időt töltenek nálunk, egyrészt a rendezvényeken, illetve sokan tanulnak, adatbázisokat használnak az olvasóteremben. Lényeges elmondani, hogy nálunk nemcsak könyveket lehet kölcsönözni, hanem a médiatárból például hangoskönyveket, VHS kazettákat, cd-ket, dvd-ket és fekete lemezeket is.

A jövő évtől bővül a könyvtárban elérhető online adatbázisok köre is. A MERSZ (Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás) online okoskönyvtár könyveit és szótárait például már most el lehet érni a könyvtárban, a közeljövőben pedig száz olvasó kap olyan kódot, amellyel otthon is korlátlan hozzáférést biztosítanak a MERSZ szolgáltatásaihoz. – A könyvtár 17 éve költözött ideiglenes otthonába, a Pócsi utcába – folytatta Horváth Csaba. – Az épület az elmúlt években jelentősen elhasználódott, éppen ezért a közeljövőben szükséges a tetőcsere, a vizesblokkok felújítása. A tervek szerint idén ősszel új ablakokat kap az olvasóterem, a gyermekkönyvtárban pedig folytatódik a polcrendszer cseréje. Problémát okoz, hogy a közelmúltban több munkatársunk is nyugdíjba ment, az ő helyükre folyamatosan keressük a megfelelő utódot. Továbbra is olyan könyvtár szeretnénk maradni, ahol nem hagyják magára az olvasót. 

Az igazgató válaszol

Olvasónk a szerkesztőségnek küldött levelében a következőt írta: „A Jerevánon élek, sok idős emberrel együtt… Nagyon jó lenne megérni egy gyönyörű, modern városunkhoz méltó könyvtár megnyitását. Milyen jó lenne legalább egy jereváni fiókkönyvtár!”. Horváth Csaba könyvtárigazgató azt válaszolta, hogy a könyvtár célja, hogy létrejöjjenek a fiókkönyvtárak, így javulhatna például a Jereván vagy az új városrészek kulturális szolgáltatással való ellátottsága. A Jereván-lakótelepen egyelőre nem találtak alkalmas helyet a fiókkönyvtárnak, de ha biztosított lenne a megfelelő befogadóhely, nem lenne akadálya a létrehozásnak. Addig is várják szeretettel az olvasókat a Pócsi utcában, amelyet a Jerevánról a 7-es busszal lehet megközelíteni.

Kreatív könyvtárosok

Az országos könyvtári napok csütörtöki témája a „könyvtári kreatívok”, amit a városi könyvtár alkalmazottai szó szerint értelmeztek, így saját műveiket tárják a közönség elé.

Az alkotások nagy részét a falakon helyezték el, azonban kialakítottak hangulatos kis enteriőröket is. A kiállításon tíz könyvtáros könyvtáron kívüli életébe nyerhetünk bepillantást. A tárlatot október 4-én 17 órakor nyitják meg, és november 3-ig tekinthető meg.

– Mivel olvasóink kreatív alkotásaiból korábban rendeztünk már egy kiállítást, idén az az ötletünk támadt, hogy a könyvtári dolgozók szabadidős tevékenységének eredményét mutatjuk be – közölte Horváth Csaba.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.