Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Kijárási korlátozás határozatlan ideig

| Munkatársunktól | Városi hírek

Orbán Viktor miniszterelnök múlt csütörtökön bejelentette, hogy határozatlan ideig meghosszabbítják a kijárási korlátozást, de hetente mérlegelik a helyzetet.


Történelmi akcióterv

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter részletezte a miniszterelnök által korábban bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv második ütemét, amelynek főbb pontjairól a múlt heti kiadásunkban számoltunk be. A miniszter történelmi akciótervnek nevezte a gazdaságvédelmi intézkedéseket. Mint megtudtuk, az intézkedések alappillére továbbra is a munkaalapú gazdaság. Ezért a leglényegesebb a munkahelyek megvédése.

Íme a legfontosabb részletek:

1. Az állam – rövidített munkavégzés esetén – 70 százalékban átvállalja a kieső bért (a rövidített munkavégzésre vonatkozóan), mindezt három hónapos időtartamra. A mérnöki, valamint a K+F területen dolgozók számára 40 százalékos bérkiegészítést nyújt a kormány, mivel az ő esetükben nem kivitelezhető a rövidített munkaidő.

2. Július 1-től két százalékponttal csökkentik a szociális hozzájárulási adót, továbbá felgyorsítják az áfa-visszatérítéseket 20, illetve 30 napra. A betegszabadságokról szóló dokumentumokat elektronikusan is be lehet nyújtani.

3. Felnőttképzési diákhitel. Ami a munkavállalók továbbképzését illeti, a költségvetés esetükben a tandíj 95 százalékát átvállalja, továbbá kamatmentes felnőttképzési diákhitelt vezet be. Az egyetemi hallgatók számára egyszeri 500 ezer forintos szabad felhasználású, kamatmentes diákhitel-konstrukciót hoztak létre, amit a Diákhitel Központnál tudnak igényelni.

4. 75 ezer hallgató nyelvvizsga-kötelezettségétől eltekintenek, enélkül is megkaphatják a diplomát, mert a felgyorsuló gazdaságnak több diplomásra lesz szüksége – mondta Palkovics László.

5. 600 milliárd a turizmus megsegítésére. A turizmusban és a vendéglátásban újabb intézkedéseket hoznak, az ágazat védelmére 600 milliárd forintos keretet biztosítanak. December 31-ig felfüggesztik az idegenforgalmi adót, június 30-ig 4 százalékra csökken a SZÉP kártya szociális hozzájárulási adója, és emelik a keretösszegeket is.

6. A vállalati szektort hitelgaranciával és tőkeprogramokkal támogatják. A mikrovállalkozásoktól a nagyvállalatokig a cégek megsegítésére közel 2000 milliárd forint kedvezményes hitelt biztosítanak, több mint 500 milliárd forint értékű állami garancia mellett.

Összesen 9200 milliárd forintot biztosít a kormány a gazdaságvédelemre, a GDP 18–20 százalékát teheti ki a keret.

Beszállt az MNB is

Új csomagot és eszközvásárlási programot hirdetett Matolcsy György, az MNB elnöke. Így többek között újraindítják a Növekedési Hitelprogramot NHP Hajrá néven, ezermilliárd forint forrással, ehhez jön a meglévő 500 milliárdos NHP fix. Nullára csökken a bankrendszer tartalékszintje: 250 milliárd forint szabadul fel ezáltal a bankok számára. Összességében 3000 milliárddal segítik a magyar gazdaságot a jegybank lépései.

Kapcsolódó cikkek