Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hűségét ünnepelte Sopron
Fotó: Griechisch Tamás

Hűségét ünnepelte Sopron

| Munkatársunktól | Városi hírek

– A mai nap örökre ünnep lett a Civitas Fidelissima városában, hiszen nevünk egybeforrt a hűséggel – mondotta – a többi között – hűség napi köszöntőjében dr. Farkas Ciprián. A polgármester és dr. Simon István, valamint Csiszár Szabolcs alpolgármester a december 14-i ünnepségen adta át a város kitüntetéseit.

A december 14-ei hűség napi ünnepséget ezúttal is a Liszt-központban tartották. Itt köszöntötték azokat a soproniakat, akik munkásságukkal kiérdemelték a közösség elismerését. Mielőtt sor került a kitüntetések átadására, dr. Farkas Ciprián polgármester osztotta meg gondolatait a meghívott vendégekkel. Közöttük volt Barcza Attila országgyűlési képviselő és több, az 1921-es népszavazásban érintett település képviselője. A polgármester beszédének bevezető részében kiemelte: „Olyan tiszteletre méltó soproni polgárokat köszöntünk ma itt, akik önzetlen módon szolgálják városunk közösségét és tevékenységükkel hozzájárulnak Sopron város jó hírnevének öregbítéséhez.”. Majd felidézte a történelmi jelentőségű népszavazást, s azt követő eseményeket, közöttük az 1922. január 10-én tartott diadalünnepet, amelyen gróf Klebelsberg Kunó kultuszminiszter a kormány nevében kijelentette: „Sopron kapuin a hűség képe lesz művésziesen kiképezve, s jelmondata ez: Civitas Fidelissima.”. A nemzet háláját még abban az évben törvénybe iktatták. Nyolcvan évvel később a Hűség-zászlónál Orbán Viktor a kormány tagjai jelenlétében is megemlékezett a soproni népszavazásról, és ugyancsak törvényben rögzítették, hogy december 14-e a hűség napja.

A hűség napi programsorozat részeként szombaton, a szokásoknak megfelelően, Sopron legrangosabb elismeréseit, díjait is átadták.

Koszorúzás és főhajtás 

A hagyományok szerint Sopronyi-Turner Mihályra, a „népszavazás polgármesterére” is emlékeztek a jeles napon. Dr. Farkas Ciprián polgármester a sírjánál, a Szent Mihály-temetőben és szobránál, a Fő téren hajtott fejet és koszorúzott. A Fő téren a Hűség-kapunál is koszorút helyezett el dr. Farkas Ciprián, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, illetve Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. A megemlékezésen részt vettek a népszavazásban érintett települések vezetői is.

A hűség napi kitüntetettek névsorát korábban már közöltük. Az írás itt érhető el >>

  Babos Tímea, Sopron díszpolgára a kitüntetését már átvette a városházán >>



Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.