Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Heti hírösszefoglaló
Egyetemisták a pénzügyi konferencián Fotó: Griechisch Tamás

Heti hírösszefoglaló

| Munkatársunktól | Városi hírek

Hírek röviden.

Angyalok szárnyán

Megnyílt a Soproni Múzeum új kortárs kiállítása a Fabricius Galériában. A galéria ifjak sorozatát Drozsnyik István tárlata szakítja meg. A képzőművész autodidaktaként kezdte, mára már 668 kiállítást tudhat maga mögött. A 669. állomás Sopron, a város, amely mindig örömmel üdvözölte a tehetséget és a művészi alkotni akarást. Az Angyalok szárnyán című kamarakiállítás december 31-ig látható, hétfő kivételével minden nap 10–18 óráig a Fabricius Galériában.

Pénzügyi tudatosság

A szakemberek tapasztalatai szerint a fiatalok a pénzügy területén jól informáltak, de a gyakorlati ismereteik hiányosak. Ennek érdekében már a középiskolai oktatásban is egyre nagyobb hangsúlyt kap a pénzügyi tudatosságra nevelés. Az egyetemistáknak pedig kiemelten fontos, hogy minél több információt kapjanak a témával kapcsolatban – éppen ezért Pénzügyi Tudatosság Diákfórumot tartottak a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karán múlt héten. A fórumon a közeljövő pénzügyeivel is foglalkoztak.

Sírok rendbetétele

Régi, elhagyott, gondozatlan sírok rendbetételével folytatódik az Egészséges, emberibb környezetért, a Virágos Sopronért sorozat. Ezúttal nem előadásra hívják az érdeklődőket, hanem azt kérik, hogy aki teheti, fogjon kapát és metszőollót, és segítsen a sírok gondozásában. Elsősorban olyan emberek nyughelyét teszik rendbe, akik a város érdekében tevékenykedtek. Október 17-én és 18-án 15 órakor a római katolikus temetőkben, október 24-én 15 órától az evangélikus temetőben várják az önkénteseket.

Verseny az otthoni sörfőzőknek

Indul a II. Soproni Sörverseny, idén egy különleges sörfajtával, a hop lagerrel diadalmaskodhat a legjobb otthoni sörfőző. A megmérettetést második alkalommal hirdeti meg a Soproni – a nyertes sörfőző receptje alapján készülhet el a Soproni Óvatos Duhaj családjának legújabb tagja, ráadásul a megmérettetés győztese egymillió forinttal is gazdagodik. A tavalyi győztes, Stubna Ágoston receptje alapján készült Soproni Óvatos Duhaj Porter a második verseny kihirdetésével egyidőben kerül a hipermarketek polcaira. A mintákat október 1-től két hónapon át lehet beküldeni, és a tavalyi versenyhez hasonlóan jelentkezhetnek a sörbírák is, akik részt vehetnek majd a legjobb hop lagerek értékelésében.

Idősügyi tudományos konferencia

Az öregedés aktuális kérdéseit járták körbe a 22. soproni tudományos tanácskozáson. Az előadók beszámoltak az időskori kóros feledékenység, a demencia különböző témaköreiben szerzett legújabb kutatási eredményekről, ismeretekről. Szó esett arról is, hogy mit tehetünk mindezen betegségek, kórtünetek megelőzéséért, kezeléséért.

A lapzártánk után, kedden véget ért konferenciára meghívták a strassbourgi egyetem világhírű gerontológusát, Marc Berthelt. A háromnapos tanácskozáson egy szép évfordulót is ünnepeltek: négy évvel ezelőtt, dr. Sütő Teréz vezetésével alakult meg a Soproni Alzheimer Café.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.