Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Folyósítják az adó-visszatérítést
Forrai Ferenc feleségével, Eszterrel együtt neveli tavaly született gyermeküket, Mirát. A házaspár már korábban kiszámolta, hogy mennyi támogatásra számíthat. Fotó: Filep István

Folyósítják az adó-visszatérítést

| Etzl Edgár | Városi hírek

Újabb támogatásban részesülnek a magyar családok: a napokban folyósítják a gyermekeseknek járó rendkívüli adó-visszatérítést. A soproni szülők már nagyon várják, hogy gyarapodjon a családi kassza.

Korábban nem látott állami támogatásban részesülnek a családi kedvezményre jogosult szülők. Február 14-ig visszajár számukra a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont adó, az ekho 9,5 százaléka, katás vállalkozók esetében pedig a tételes adó negyede. A támogatás mindenkinek jár, aki tavaly legalább egy napig jogosult volt a családi pótlékra, a visszatérítés összegének felső határa 809 ezer forint.

– Örülünk a támogatásnak, már meg is beszéltük otthon, hogy a folyamatban lévő lakásfelújításra fogjuk elkölteni az adó-visszatérítés összegét – tudtuk meg a soproni Németh Istvántól, aki feleségével, Ritával neveli 16 éves fiukat, Mártont. A családapa Ausztriában dolgozik, így kettejük közül csak Ritának jár a visszatérítés, összesen kéthavi fizetésének megfelelő összeg kerül vissza a családi kasszába.

– Tavaly néhány hónapig még Magyarországon dolgoztam, de aztán Ausztriában találtam állást – mondta Forrai Ferenc, aki feleségével, Eszterrel együtt neveli tavaly született gyermeküket, Mirát. A közgazdász végzettségű házaspár számításai szerint kettejük visszatérítése előreláthatólag három hónapig fedezi majd a család minden kiadását.


A visszatérítés a családi kedvezményre jogosultaknak, tehát minden szülőnek jár, függetlenül attól, hogy egyedülállók, házasságban élnek vagy élettársak. A családi kedvezményre az anya mellett a vele együtt élő házastársa is jogosult a várandósság 91. napjától. A támogatás részletesebb szabályairól lapunkban korábban már beszámoltunk (Fókuszban a családok, Soproni Téma, 2021. november 17.).

Fontos tudnivaló, hogy azok a szülők, akiknek a VISSZADO-nyilatkozatban kellett kérniük a támogatást, de ezt nem tették meg tavaly, pótolhatják az igénylést a március közepétől elérhető adóbevallási tervezetben vagy a május 20-ig benyújtható adóbevallásban. Ez azokra is vonatkozik, akiknek nem minden jövedelméről van a NAV-nak tudomása, például az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők vagy az ingatlant bérbeadók is.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.