Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fő a mértéktartás
– A helyes táplálkozás a boltban kezdődik, mert amit hazaviszünk, azt meg is esszük – nyilatkozta Nagy Krisztina, a Soproni Gyógyközpont vezető dietetikusa fotóillusztráció: Griechisch Tamás

Érzelmi evés: az új élethelyzetben másként étkezünk

Fő a mértéktartás

| Benke Éva | Városi hírek

A megváltozott élethelyzetben felborulhat az addigi napirendünk, így az étkezéseink ideje és száma is. A szakember szerint egy rendszer kialakítása segít, de emellett fontos, hogy ne legyünk túl szigorúak magunkhoz.

A feszültség oldására, vagy ha magányosak, szomorúak vagyunk, előszeretettel eszünk „csak úgy”. – Ezt a jelenséget érzelmi evésnek hívjuk, ilyenkor az evés túlmutat a biológiai értéken, inkább jutalom, vigasz – mondta Nagy Krisztina, a Soproni Gyógyközpont vezető dietetikusa. – Lényeges tudatosítani, hogy ez nem baj, de vigyázni kell, mert könnyen túlevés lesz a vége. Ilyen élethelyzetben még nem voltunk, sokan feszültek, és ilyenkor bizony a boldogságot adó, kalóriadús ételeket kívánjuk. Illúzió lenne azt gondolni, hogy épp ez az időszak lesz jó életmódváltásra, inkább szinten tartásról van szó.

A megoldást a napirendünk újratervezése jelentheti a szakember szerint, egy új rend, melyben a reggelinek, ebédnek és vacsorának konkrét ideje van, egy időtartam, melyhez ragaszkodunk a munka, tanulás és mozgás kijelölt ideje mellett.

– A helyes táplálkozás a boltban kezdődik, mert amit hazaviszünk, azt meg is esszük – tette hozzá a szakember. – A másik fontos lépés emellett az, hogy ne fojtsuk el magunkban a késztetést, csak tudjuk, miért nassolunk. A tudatos vásárlás és a tudatos étkezés nagy segítség ebben. Az új rendbe beleférhet heti egy „csaló nap” is, amikor megengedjük magunknak az édességet, a „dőzsölést”, hisz ha most erőltetnék a diétás ételeket, egy hamis kudarcélmény lenne a vége, és azt éreznénk: „én még erre se vagyok képes” – holott nem erről van szó. Főzzünk kisebb adagokat, vagy együnk ritkábban, a kisétkezések során pedig mindig gyümölcsöt fogyasszunk!

A jelenlegi helyzetben azok a gyerekek is otthon ebédelnek, akik az óvodában, iskolában szoktak. Az ő megfelelő étrendjük kialakítása is a szülők feladata. – A napi rendszeres gyümölcsfogyasztás, a teljes kiőrlésű gabonák és a sovány, savanyított tejtermékek nagyon fontosak, utóbbiak a kalcium miatt, mert sajnos keveset fogyasztanak ebből az ásványi anyagból a gyerekek. Ha családi programmá tesszük a közös gyümölcsuzsonnákat, a gyerekek hamar hozzászoknak az egészséges ételekhez.

Okos tányér a dietetikusoktól:  A felnőttek és gyerekek számára legmegfelelőbb, egészséges étrend összeállításhoz nyújthat segítséget a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége honlapján az „Okos tányér” program (https://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/).

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.