Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Fertővidéki HÉV – újra európai színvonalon

| Városi hírek

Gyorsabb, kényelmesebb, biztonságosabb lett – így értékelte az elmúlt év tapasztalatait a megújult Fertővidéki HÉV-vel kapcsolatban Kövesdi Szilárd.

A hazai, több mint 10 kilométeres szakaszt uniós fejlesztés keretében modernizálta a GYSEV Zrt.

– A Fertővidéki HÉV (FHÉV) Magyarország utolsó megmaradt, fővárostól távoli, helyi érdekű vasútja, mely Fertőszentmiklós és Nezsider (Neusiedl am See) között jár – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója. – Eredetileg belföldi járatként közlekedett, majd a trianoni békeszerződés után a pálya 38 kilométeres szakasza Ausztriához került. Ma már egységes színvonalon, gyorsan, még nagyobb biztonságban utazhatnak itt a környékbeliek.

A projekt során korszerűsítették a vasúti pályát, így a vonatok sebessége 100 kilométer/ órára emelkedett. A Fertőszéplak–Fertőd megállóhely megújult, akadálymentes magasperon, korszerű utastájékoztató rendszer, P+R parkoló, a kerékpárosok számára pedig fedett, úgynevezett B+R (bike and ride, jelentése: „biciklizz és utazz”) kerékpártárolót és kamerarendszert építettek ki. Az FHÉV a Fertőszentmiklós és térségében élők számára nagyon fontos közlekedési lehetőséget jelent, ugyanakkor a turisztikai ereje sem elhanyagolható.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.