Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Felújítás a hősi temetőben

Felújítás a hősi temetőben

| Munkatársunktól | Városi hírek

Olvasónk nemrégiben a sop­ron­bán­falvai hősi temetőben járt. Mint azt szerkesztőségünknek küldött levelében leírta, meglátása szerint vandalizmus nyomait látta. Azt, hogy a sírokat a földre helyezték, le is fotózta (felvételünkön).

Az ügyben megkerestük az önkormányzatot, ahol leszögezték, nem rongálásról van szó, hanem arról, hogy elkezdődött a temetőben a felújítás. A beruházás – amely májusban fejeződik be – mintegy 152 millió forintba kerül, ehhez százszázalékos támogatást kapott Sopron önkormányzata. Ennek előzménye, hogy a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum pályázatot írt ki az I. világháborús hadisírok és emlékművek felújítására.

A kiírás értelmében az elhanyagolt, nem megfelelően gondozott első világháborús hadisírok és emlékművek rendbehozatalára, felújítására, helyreállítására van lehetőség.


Mint megtudtuk, a hősi temetőben 1469 darab sírkövet cserélnek le újra, emellett felújítják az emlékköveket és a kereszteket is. A temetőben lévő 450 méter hosszú sétányt megújítják, és kiépítik a közvilágítást. Nem utolsó sorban megszépítik a kapukat, és elvégzik a kertészeti munkákat is.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.