Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Feltárják a sírokat
34 sírhelyet tártak fel az Árpád utcai leendő parkolóház területén. Az építkezés jövő tavasszal kezdődik. Fotó: Németh Péter

Parkolóház: a jövő év elején kezdődhet a kivitelezés

Feltárják a sírokat

| Munkatársunktól | Városi hírek

Az Árpád utcában a tervezett parkolóház területén javában tartanak a régészeti munkák. Ennek lezárultával lehetőség nyílik arra, hogy a II. világháborúban kialakított kényszertemetőben nyugvókat méltó módon eltemessék.

Mint arról lapunkban korábban többször is beszámoltunk, egymilliárd forintból a soproni önkormányzat 250 férőhelyes parkolóházat épít az Árpád utcában. A kivitelezést azonban megelőzi a régészeti feltárás. Ennek során került felszínre egy római kori épület falmaradványa, valamint érmeket és kerámiaemlékeket is találtak.


Ezen a területen 1945-ben pontos helymegjelöléssel 175 civilt és katonát temettek el kényszerűségből. Amikor 1947-ben lehetőség volt az exhumálásra, a sírok jelentős részét felnyitották, és végső nyugalomba helyezték az elhunytakat.


– A régészeti munkák most, hetven év múltán lehetőséget nyújtanak arra, hogy a területet teljes egészében feltárjuk, és a még itt eltemetettek végső nyughelyükre kerüljenek – mondta el dr. Fodor Tamás polgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján, amelyen több önkormányzati képviselő és dr. Sárvári Szabolcs jegyző is megjelent. – A felnyitott 34 sírhely jelentős része üres. Eddig négy magyar és két német katona holttestét, valamint három civil csontjait találták meg. A személyazonosságuk ismeretlen. Az önkormányzat folyamatos kapcsolatban áll a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság munkatársaival, akik a hősi halott katonák végső tiszteletadásáról gondoskodnak.


A feltárás tart, így nem zárható ki további sírhelyek megtalálása. A város jegyzője segítséget nyújt mindazoknak, akik vélelmezik, hogy a háborúban el­­hunyt szerettük ott lehet a sírokban.


A polgármester hozzátette: az önkormányzat a teljes feltárást követően gondoskodik arról, hogy valamennyi elhunyt végső nyughelyet kapjon. A régészeti munkák végeztével a Szent Mihály-temetőben egy közös sírhely kialakításával, ökumenikus szertartás keretében vesznek tőlük végső búcsút. Egyúttal lehetőség nyílik arra, hogy a városunk múltjának egy tragikus időszakának következményeit rendezni tudjuk.

Kivitelezés 2018 tavaszán

Mint megtudtuk, az építkezés a kivitelezési közbeszerzést követően várhatóan a jövő év tavaszán kezdődhet el. A munka viszonylag gyorsan halad majd, ugyanis előregyártott elemekből állítják össze a parkolóházat.

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...