Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fedezet nélkül

Jegyzet

Fedezet nélkül

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Ha tetszik, ha nem, már javában benne élünk a júniusi választásokra való felkészülésben.

A kampány annak ellenére erősödik szinte napról napra, hogy messze még a hivatalos rajt, és a jelöltek – legalábbis, ami az önkormányzati választásokat illeti – nagy része ismeretlen. Tény, az ellenzéki oldalon az önkormányzati választások most még egy sokismeretlenes egyenlethez hasonlítanak, mert ma még senki sem tudja megmondani, hogy ki, kivel köt szövetséget, hol, kit indítanak, összefognak, vagy mindenki megy a maga útján, esetleg részleges összefogással próbálkoznak. A nagy kérdés – elsősorban a kis pártok számára, amelyek akár fel is szívódhatnak június 9-et követően, ha rosszul szerepelnek – a választók oldaláról nézve, hogy pártjuk hosszú távon képzeli-e el a jövőjét (vállalva az esetleges kudarcot), vagy feladva alapvető érdekeit inkább besorol a nagyobb ellenzéki pártok alá. Így valóban nyerhetnek mandátumokat, amelyek azonban még inkább megerősítik jelentéktelenségüket, amelynek egyik következménye, hogy szavazói fedezet nélkül maradnak. Javában tart tehát a marakodás és a huzavona, náluk még az egység sem egységes.

Az önkormányzati választásokat öt éve utcahosszal megnyerő pártszövetség meglepően nyugodtnak tűnik. Igaz, nincs is miért kapkodnia, őt nem szorítja a gyorsan fogyó idő. Míg az ellenzéki oldalon már röpködnek nevek (másnap pedig a cáfolatok) különösen Budapesten, addig ott, ahol a Fidesz–KDNP adja a közgyűlésekben a többséget, folytatják az építkezést. Ez persze nem azt jelenti, hogy magabiztosak, de valószínűleg felmérték a teendők sorrendjét és időzítését. Azzal azonban ők is tisztában vannak, hogy lesznek olyan települések (most hagyjuk Budapestet), ahol az ellenzék szeretné megtartani a pozícióit (vagy még inkább növelni), de újabb városok meghódításáról sem mondott le, érthetően. Küzdelem tehát lesz a választókörzetekben a képviselői helyekért és kiemelten a polgármesteri székekért. A munkát tehát nem lehet megspórolni az egyik oldalon sem. Éles lesz a harc a választók bizalmáért.

Nem lesz ez másképp Sopronban sem. Városunkban is meg kell dolgozni a szavazatokért, de aki reálisan átgondolja, hogy Sopron honnan, hová jutott, milyen fejlődési pályára állt az elmúlt években, s hogy milyen reális alapokon nyugvó jövő vár rá, annak könnyebb dolga lesz eldönteni, hogy kinek a kezébe teszi a város sorsát.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.