Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ez történt – hírek, események

Meghosszabbítja az éves parkolóbérletek érvényességét a Sopron Holding Zrt.

Ez történt – hírek, események

| Munkatársunktól | Városi hírek

Elkészült a Várkerület Ötvös utca és Széchenyi tér közötti szakasza, 30 millió forint támogatást kapott az önkormányzattól a Soproni Gyógyközpont, épülhet az Integrált Rendészeti Központ, és Horváth Kornél lett az év ütőhangszerese – összefoglaltuk az elmúlt hetek legfontosabb eseményeit.

Tovább szépül a Várkerület

Átadták az autósforgalomnak, valamint a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak a Várkerület Ötvös utca és Széchenyi tér közötti szakaszát. December 22-én 15 órakor indult meg a forgalom a belvárosi útszakaszon. A helyszínen dr. Farkas Ciprián megköszönte a soproniak türelmét, és reményét fejezte ki, hogy az érintett rész átadásával csökkenhet a forgalomtorlódás a város más részein is. A polgármester emlékeztetett, az új szakasz csatlakozik a Várkerület középső részéhez, amely 5 éve készült el.

Fontos információ, hogy a Széchenyi tér sarkánál egy új, lámpás gyalogos átkelőt alakítottak ki.

Támogatás a gyógyközpontnak 

30 millió forintos támogatásról szóló szerződést írt alá dr. Farkas Ciprián polgármester és dr. Kulcsár Dániel, a Soproni Gyógyközpont megbízott főigazgatója december 21-én. Az eseményen jelen volt dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, dr. Molnár Sándor, a gyógyközpont január elsejétől kinevezett főigazgatója, valamint az intézmény vezető munkatársai és a kórházparancsnok. Dr. Farkas Ciprián kiemelte, a kórház eredményesen vesz részt a Covid-19 elleni védekezésben, ezért a város lakói nevében mondott köszönetet az orvosoknak, az ápolóknak és a háttérben dolgozóknak.

Integrált Rendészeti Központ épül

Az országban elsőként Sopronban épül Integrált Rendészeti Központ (IRK) – jelentette be Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője és dr. Farkas Ciprián polgármester december 22-én. A Táncsics utcai egykori határőrlaktanya területének nagyjából egyharmadán épül meg az országban először egy olyan központ, amely otthont ad a rendőrségnek, a katasztrófavédelemnek és az alkotmányügyi hivatalnak. Barcza Attila elmondta, a szükséges kormányhatározatok megjelentek a Magyar Közlönyben. A létesítmény kiemelt beruházásként valósul meg. Dr. Farkas Ciprián kiemelte: a beruházás előkészítésére és tervezésére kormányzati forrásból 480 millió forint áll rendelkezésre. Ezzel megkezdődik a volt laktanya területének rehabilitációja, amely a jövőben folytatódik. A munkálatok várhatóan a jövő évben indulnak.

Az év ütőhangszerese: Horváth Kornél

Horváth Kornél nyerte el az év dzsessz-ütőhangszerese címet a magyarjazz.hu portál első ízben megtartott közönségszavazásán. A lövői születésű, Sopronhoz sok szállal kötődő Kossuth-díjas zenész, a SopronDrum alapítója és művészeti vezetője örül az elismerésnek, és már nagyon várja az idei Sopron­Drumot. Az eseménysorozatot július 15. és 18. között rendezik meg Sopronban és Fertőrákoson, egy hétvége alatt három világsztár és velük együtt tizenhárom Grammy-díjas érkezik a fesztiválra.

Meghosszabbított parkolóbérletek

A 2020. április 6-ig megváltott zóna- vagy kombinált felszíni éves parkolóbérletek érvényessége 145 naptári nappal hosszabbodik, míg a 2020. július 2. és november 3. között vásárolt bérletek érvényessége 58 naptári nappal lesz hosszabb – tájékoztatott a Sopron Holding Zrt. Mindez akkortól lép érvénybe, amikortól ismét fizetni kell majd a parkolásért. A kormány rendelete szerint február elsejéig meghosszabbították az ingyenes időszakot. Lapunk a Sopron Holding Zrt.-nél megtudta: az ügyfeleknek egyelőre nincs tennivalójuk. Arról, hogy mikortól kell majd megváltani a 2021-re érvényes éves parkolóbérleteket, a cég időben tájékoztatást ad. A döntés Sopronban mintegy kétezer éves bérletes lakost érint.

Kapcsolódó cikkek