Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Európa jövője a tét
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Fotó: Griechisch Tamás

Soltész Miklós: a magyarok többsége ellenzi a bevándorlást

Európa jövője a tét

| Munkatársunktól | Városi hírek

– Gyermekeink, unokáink életét nagymértékben befolyásolja a május 26-i európai parlamenti választás kimenetele – mondta a Soproni Témának adott interjúban Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

– Amikor az Európai Unióról van szó, akkor a legtöbb ember egy távoli, számára megfoghatatlan dologra gondol. Miért fontos mégis, hogy minél többen elmenjenek voksolni május 26-án?

– Nagyon lényeges hangsúlyozni, hogy ezzel a szavazással tudjuk befolyásolni a sorsunkat. Eldönthetjük, hogy a bevándorlásellenes vagy a bevándorlást támogató erők vezessék a következő években a kontinenst. Egyértelmű, hogy Magyarországon az emberek döntő többsége ellenzi a bevándorlást – politikai párt­állástól függetlenül –, ennek az álláspontunknak tudunk most hangot adni. Sorsdöntő ez a választás, mert jól láthatóak azok a folyamatok, amelyek leginkább az illegális migrációval és annak súlyos következményeivel (a terrorizmussal, a keresztény értékek visszaszorításával) hozhatóak összefüggésbe. Aki odafigyel ezekre a tendenciákra, az tudja, hogy most nemcsak a saját életünkről döntünk, hanem gyermekeink, unokáink jövőjét is nagymértékben meghatározzuk.

– Mit gondol, egy ilyen kis ország polgárai befolyásolhatják Európa jövőjét?

– Valóban azt próbálják sugallni a bevándorláspárti erők, hogy nem tudjuk befolyásolni a sorsunkat, de ez nem igaz! Sőt, pont az ellenkezőjéről van szó! Gondoljunk csak arra, hogy amikor 2015-ben felállítottuk a kerítést, akkor rengeteg támadás érte emiatt az országot. Mi azt mondtuk, hogy megállítjuk az illegális migrációt, köszönjük, ebből nem kérünk. Ehhez képest nagyot fordult az európai közhangulat, az embereknek egy nagyon nagy része elutasítja most már Nyugat-Európában is a népességnek az ilyen formájú cseréjét és az abból fakadó sok-sok nehézséget.

– Ha már a kerítésnél tartunk: négy éve már, hogy Magyarország védi a határait, ehhez azóta sem kapunk anyagi támogatást?

– Egyik oldalról természetes az, hogy a schengeni határokat védeni kell, ez a feladatunk nekünk is. Ugyanakkor az felháborító, hogy mindezt saját erőből oldja meg az ország, miközben olyan álcivil szervezeteket támogat az unió, amelyek az illegális bevándorlást szervezik. És ugyan önök most itt a nyugati határszélen nem sokat érzékelnek ebből a problémából, de amikor 2015-ben rövid idő alatt átvonult több mint 400 ezer ember az országon, akkor az bizony ezt a térséget, ezt a megyét is érintette. Befolyásolta a kis falvak, városok, az itt élő emberek életét. Nem szeretnénk, ha ez megismétlődne, ez ellen küzdünk a jövőben is. 

Lakossági fórum

Soltész Miklós múlt héten Lövőn tartott lakossági fórumot, ahol fontos téma volt a nemzeti kultúránk, a keresztény hit megőrzése, a magyar családok erősítése. A rendezvényen Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy meg kell őriznünk hazánkat annak az erős Magyarországnak, amire méltán lehetünk büszkék. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.