Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Erősíteni az összetartozást
Sopron Kultúrájáért-díjjal kitüntetett Kótai Mónika gondolatait Németh Alexandra olvasta fel Fotó: Pluzsik Tamás

Erősíteni az összetartozást

| Munkatársunktól | Városi hírek

A Sopron Kultúrájáért-díjjal kitüntetett Kótai Mónika, a www.sopronanno.hu internetes helytörténeti oldal alapítója személyesen nem tudott megjelenni a Deák téri Kölcsey-szobornál tartott magyar kultúra napi megemlékezésen. Gondolatait Németh Alexandra olvasta fel.

– Joggal és okkal mondhatjuk el, hogy összmagyarságunk legmeghatározóbb irodalmi műve a Himnusz. Minden magyar emberben, éljen bárhol is a világban, feléled a magyarságtudat, a nemzethez való tartozás. Így van ez már százkilencvenöt esztendeje, amikor is Kölcsey Ferenc megírta és közreadta írásművét – hallhatta az emlékező közönség.


Évek óta hagyomány, hogy az ünnepséget mindig a Deák téri Kölcsey-szobor előtt ren­dezi meg a város önkormányzata. Irodalmi, népzenei műsorukkal közreműködtek az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium diákjai. A rendezvényen részt vett és megkoszorúzta Kölcsey Ferenc szobrát dr. Simon István alpolgármester, valamint Barcza Attila és dr. Farkas Ciprián városházi tanácsnok is.


A naphoz kapcsolódóan Orbán Júlia Nyelvünk erdőzúgása címmel tartott rendhagyó irodalomórát Arany Jánosról a Széchenyi-gimnáziumban. Sopron történelme állt annak az előadásnak a középpontjában, amelyet száz diák nézhetett meg hétfőn a Petőfi Színházban. A Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar épületében Makláry Ákos görögkatolikus parókus, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke Védők és építők – Magyarok a keresztény Európában címmel tartott előadást.


A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Csekén a Himnusz megírását.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.