Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Érettségi írásban
Nemcsak az érettségi rendje változik idén, a ballagások is elmaradnak fotó: Soproni Téma-archívum

Fokozott figyelmet fordítanak a biztonságra

Érettségi írásban

| Munkatársunktól | Városi hírek

A kormány döntése alapján az idei érettségi vizsgákat május 4-től a járványhelyzetre való tekintettel szinte kizárólag írásban bonyolítják le. A ballagásokat nem lehet megtartani.

– A kormány az érettségi vizsgák időpontját a járványügyi szempontok alapján határozta meg, ezért döntött a mielőbbi, május 4-i kezdés mellett – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az írásbeli vizsgák május 21-ig tartanak, az egyes vizsgatárgyak napját és a lebonyolítás részletszabályait a hamarosan megjelenő kormányrendelet tartalmazza. Szóbeli vizsga kizárólag azokból a tárgyakból lehetséges, amelyeknek középszinten csak szóbeli vizsgarésze van (például hittan), továbbá szóbelit kell szervezni testnevelés tantárgyból is. Az írásbeli alól felmentéssel rendelkező tanulók szintén szóban vizsgázhatnak.

A vizsgajelentkezések közül törölték az alsóbb évfolyamos, nem végzős tanulók előrehozott érettségijét, valamint az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgákat, ezeket később lesz mód pótolni. Megtarthatóak ugyanakkor azok a szintemelő vizsgák, amelyek a felsőoktatási felvételi miatt szükségesek.

A vizsgák során fokozott figyelmet fordít a kormány a biztonságra és az érintett vizsgázók, illetve pedagógusok egészségének védelmére. Éppen ezért egy helyiségben egyszerre maximum tíz diák vizsgázhat, akik között biztosítani kell a legalább másfél méteres távolságot. A helyiségeket fertőtleníteni kell, a diákok és a pedagógusok számára igény szerint maszkot adnak. A kollégiumi elhelyezést az érettségizők számára igény esetén biztosítják, ilyenkor egy szobában egy tanuló helyezhető el.

A visszalépésre mindenkinek lehetősége van, ebben az esetben a befizetett vizsgadíjakat is visszafizetik. Ha valaki úgy dönt, hogy most nem vizsgázik, akkor a pótlásra ősszel lehetősége lesz.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.