Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Előzze meg a csontritkulást!
A Soproni Gyógyközpont traumatológia–ortopédia osztályán működik csontritkulás-szakrendelés – erre háziorvosi beutalóval lehet időpontot kérni – tájékoztatta lapunkat dr. Nábrádi Sándor, az osztály főorvosa (felvételünkön). Fotó: Filep István

D-vitamin: Ősztől tavaszig mindenki szedjen napi 2000 nemzetközi egységet!

Előzze meg a csontritkulást!

| Huszár Judit | Városi hírek

Minden tizedik magyart, vagyis közel egymillió embert érint a csontritkulás. A betegség lényege, hogy a csontok tömege és mésztartalma csökken, ezért sokkal könnyebben törnek. Jó hír, hogy a csontvesztés nemcsak megállítható, hanem vissza is fordítható. A terápiánál már csak egy hatékonyabb módszer létezik: a megelőzés…

Október 20. a csontritkulás világnapja – a WHO javaslatára 1999 óta hívják fel ilyenkor a figyelmet a betegség veszélyeire, a megelőzés fontosságára. Az osteoporosist a csontok tömegének a csökkenése, a csontszerkezet megváltozása, csontszilárdság gyengülése, s ennek következtében a csontok kóros törékenysége jellemzi. Magyarországon körülbelül egymillió ember szenved a kórtól, a betegek között kétszer annyi a nő, mint a férfi. A csontritkulás kialakulásának hátterében hormonális változások, valamint öröklött genetikai tényezők is állnak.

– Eleinte még nem okoz tüneteket a betegség – kezdte dr. Nábrádi Sándor, a Soproni Gyógyközpont traumatológia–ortopédia osztályának főorvosa. – Az első gyanús jel a diszkrét háti fájdalom lehet, valamint a testmagasság csökkenése (hosszú lesz a nadrág szára). Súlyosabb esetekben már nem túl nagy trauma esetén is csonttörést szenvednek a betegek.

Mint a legtöbb egészségügyi problémánál, itt is fontos a lehető legkorábbi felismerés. A Soproni Gyógyközpont traumatológia–ortopédia osztályán működik csontritkulás-szakrendelés – erre háziorvosi beutalóval lehet időpontot kérni. A szakember azt javasolja, hogy a hölgyek a posztmenopauza elején jelentkezzenek konzultációra, de azok az 50 feletti nők és férfiak is kérjenek beutalót, akiknek a családjában előfordult csonttöréssel járó csontritkulás!

– A szakrendelésen a labor, röntgen, valamint csontsűrűség-vizsgálat (DEXA) eredményei alapján megállapítjuk, hogy mennyire súlyos a betegség – folytatta dr. Nábrádi Sándor. – A Magyar Osteológiai és Osteoarthrológiai Társaság ajánlásainak megfelelően meghatározzuk a szükséges kezeléseket. Ezek között szerepelnek különböző gyógyszerek, injekciók is. Fontos elmondani, hogy a csontvesztés megállítható, sőt, vissza is lehet építeni a csontok egy részét. Természetesen minél korábban elkezdjük a terápiát, annál hatékonyabb lesz.

A megelőzésben nagy szerepe van a kalcium- és D-vitamin-szint stabilizálásának. Előbbit a vérvétel eredménye alapján tudják beállítani. A D-vitaminnál általános szabály, hogy ősztől tavaszig mindenki szedjen napi kétezer nemzetközi egységet, a nyári időszakban pedig aki nem tartózkodik rendszeresen a napon, továbbra is vigye be ennek a mennyiségnek a felét! Bizonyos kórképek (például felszívódási zavarok, autoimmun és daganatos betegségek) növelik a csontritkulás rizikóját, így ha valaki ezekben szenved, akkor is érdemes rendszeresen részt vennie szűrésen.

A csontritkulás ugyan önmagában nem halálos kór, de a szövődményei igen. Szomorú adat, hogy Magyarországon évente 15–17 ezer combnyaktörés történik. A sérültek egyharmada egy éven belül meghal, sokan pedig mozgáskorlátozottak lesznek. 

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.