Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Életmentő véradók
Fontos, hogy a vöröskeresztesek eljussanak a fiatalokhoz, mert az új véradókkal tudják biztosítani a mozgalom folytonosságát Fotó: illusztráció

A fiatalokat a közösségi médián keresztül szólítják meg

Életmentő véradók

| Huszár Judit | Városi hírek

A véradás szempontjából a június hónap volt a legeredményesebb Sopronban, 937-en nyújtották a karjukat önzetlen segítségre. A szakemberek szerint a következő hetekben is nagy szükség lesz a véradókra, az év végi ünnepekre ugyanis előre fel kell készülni.

Az idei évre 6980 véradást terveztek a Magyar Vöröskereszt Soproni Területi Szervezeténél, időarányosan ennek már több mint 105 százaléka teljesült. – Az idei évben eddig jól alakultak a véradások, köszönhetően a helyi lakosok önkéntes tevékenységének – mondta lapunknak Szijártó Gyöngyi területi koordinátor. – A legsikeresebb hónapunk a június volt, ami többek között a VOLT Fesztiválnak, a nyári véradókampánynak és a nyereményjátéknak is köszönhető. 937-en mentek el ebben a hónapban vért adni. A hosszú hétvégék természetesen mindig kihívást jelentenek a véradásszervezésben, a decemberi munkaszüneti napokra már tervezzük a véradók behívását.

A következő hetekben is több külső helyszínen lesz lehetőség vért adni, például a Papa Joe-ban, a Búgócsigában, de egy soproni hipermarketben, valamint a plázában is. Az iskolákat is folyamatosan járják a Vöröskereszt munkatársai, de a vérellátóban is várják minden hétfőn délelőtt az önkénteseket.

– Igyekszünk minél több embert megszólítani – tette hozzá Szijártó Gyöngyi. – A fiatalokhoz a közösségi médián keresztül próbálunk eljutni, a szervezetünk facebook-oldalán a vér­adások pontos idejét, helyét mindenki megtalálhatja, de ezt ki is plakátoljuk. A véradóknak kis ajándékkal, vendéglátással kedveskedünk. Azért is fontos, hogy eljussunk a fiatalokhoz, mert az új véradókkal tudjuk biztosítani a mozgalom folytonosságát.

A Vöröskeresztnél minden évben köszöntik a rendszeres véradókat, idén Sopronban lesz például 129-szeres, 123-szoros és két százszoros véradó is.

– Az üzenetem azoknak, akik félnek a tűtől az, hogy ezt az apró kellemetlenséget el lehet viselni, ha az motivál, hogy három embernek is tudunk segíteni – zárta Szijártó Gyöngyi.

– Semmihez nem fogható az az érzés, amikor SMS-ben jelzik, hogy kiszállították a véremet. Így pedig életeket menthetek. 

Következő véradás

November 8-án (csütörtökön) 8 és 14, valamint november 12-én (hétfőn) 8 és 14 óra között lehet vért adni a Soproni Területi Vérellátó Intézetben (Győri út 15.).

Kapcsolódó cikkek