Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Életmentő vakcinák
Gedéné Hadarits Ilona vezető ápoló a harmadik, emlékeztető vakcinát adja be a Soproni Gyógyközpont Várisi úti oltópontján. Fotó: MTI – Filep István

Orbán Viktor: Nem lesz 5. hullám, ha mindenkit beoltanak

Életmentő vakcinák

| Munkatársunktól | Városi hírek

– Most nyakig vagyunk a negyedik hullámban, a neheze ezután következik, és az egyetlen, ami megvéd, az oltás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. Mint ismert, november 20-tól újabb szigorításokat vezettek be a koronavírus-járvány miatt.

– Akik nincsenek beoltva, életveszélyben vannak – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott interjúban hangsúlyozta: mindenki, aki nincs beoltva, nemcsak magára, hanem a többiekre nézve is veszélyt jelent. A védelmi intézkedések nem óvnak meg a vírustól, csak a járvány terjedésének a sebességét lassítják. – Ha mindenki be lenne oltva, nem lenne negyedik hullám, vagy ha lenne, az inkább csak hullámocska lenne. Akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki beoltatja magát, és nem fogjuk tudni elkerülni, hogy a végén mindenki beoltassa magát – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Mint ismert, a koronavírus-járvány miatt újabb intézkedéseket jelentettek be a múlt csütörtöki kormányinfón. November 20-tól kötelező a maszk használata a zárt terekben, így például az üzletekben, bevásárlóközpontokban, múzeumokban, színházakban, mozikban, ügyfélszolgálatokon.

Az oktatási intézményeknél az igazgatókat jogosítják fel, hogy döntsenek a maszkviselési kötelezettségről. – A maszkhasználat alól kivételt jelentenek az irodák és a sportolás céljára szolgáló helyiségek – mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az egészségügyben kötelezővé teszik a harmadik oltás felvételét. Az 500 főnél nagyobb rendezvényeket csak oltási igazolvánnyal lehet látogatni. A rezsicsökkentést pedig kiterjesztették a kisvállalkozókra is.

A Soproni Szociális Intézmény vezetősége továbbra sem tartja indokoltnak látogatási tilalom bevezetését az Ikva Idősek Otthonában és a Balfi úti Idősek Otthonában, viszont csak érvényes védettségi igazolvánnyal vagy 48 óránál nem régebbi negatív Covid-teszttel lehet belépni, melyet a portaszolgálat ellenőriz. Nappali ellátásaikban is védelmi intézkedéseket vezettek be november 22-től. E szerint belépéskor minden ellátottnak megmérik a testhőmérsékletét, az étkezést csoportokba bontva oldják meg. A maszk használata kötelező a dolgozóknak és az ellátottaknak is.

Mint arról lapunkban is beszámoltunk (Koronavírus: november 22-től oltási akcióhét, Soproni Téma, 2021. november 17.), hétfőn kezdődött és egészen november 28-ig tart az oltási akcióhét. 101 megyei és városi kórház, köztük a Soproni Gyógyközpont Várisi úti oltópontján lehet kérni a vakcinát reggel 7 és este 7 között. Az oltatlanok kivételesen előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben azonban a regisztrációjukat a helyszínen végzik el, oltásuk érkezési sorrendben történik. Azoknak, akik már korábban regisztráltak az interneten, továbbra is az időpontfoglalót javasolják. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.