Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Drónpilóta tartalékos katonák
A tartalékosok egy napon keresztül tanulták a gyakorlatban a drónok használatát.

Dr. Pozsgay Péter: Nálunk a vigyázz az alapállás, nem a pihenj!

Drónpilóta tartalékos katonák

| Huszár Judit | Városi hírek

Országosan egyedülálló drónpilótaképzésen vettek részt a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Győr–Moson–Sopron vármegyei szervezetének tagjai. A 30 tartalékos (köztük 10 soproni) megtanulta, hogyan használja felderítésre vagy például eltűnt emberek felkutatására a szerkezetet.

Látványos fotók a belvárosi koncertekről, többhektáros kukoricatáblákban virító parlagfű – ha a drónokról hallunk, először ilyen felhasználási területek jutnak eszünkbe. Pedig a hadászatban is nagyon fontosak ezek a szerkezetek, a katonai drónok sokszor több helyiségnyi nagyságúak, és már nemcsak felderítésre, robbanóanyagok szállítására, hanem emberek menekítésére is használják azokat.

– Háborús időszakban a haditechnika mindig sokkal gyorsabban fejlődik – kezdte dr. Pozsgay Péter, a MATASZ Győr–Moson–Sopron vármegyei szervezetének elnöke. – A drónokat már korábban is alkalmazták, most viszont napi szintű lett a bevetésük például az Ukrajnában zajló háborúban is. Éppen ezért úgy gondoltuk, fontos, hogy a tartalékosok is megismerkedjenek ezzel a technikával. A győri Széchenyi István Egyetemen egy speciális képzést állítottak össze nekünk, a harminc tartalékos egy napon keresztül tanulta a gyakorlatban a drónok használatát. Meg kellett keresnünk például kukoricatáblában elrejtett számokat vagy ruhadarabokat, biztonságosan leszállni mellettük.

A tartalékosok ezentúl segíthetnek például eltűnt emberek felkutatásában vagy embercsempészek megtalálásában is.

– Bárki, aki 18 és 55 év közötti, jelentkezhet tartalékos katonának – folytatta dr. Pozsgay Péter. – Sopronban harmincan vagyunk, mindannyian tagjai a MATASZ-nak is. A felszereléshez el kell végezni egy alapkiképzést, amely például alaki, elméleti, harcászati ismeretekből áll, de tartalmaz közelharcot, fegyverhasználatot is. Az alapkiképzés után speciális oktatásokat tartunk, rendszeresen részt veszünk nemzetközi hadgyakorlatokon, műszaki kiképzéseken, nyelvtanfolyamokon. A célunk a haza védelme. Közvetlen szomszédunkban már két éve háború dúl, nem feledkezhetünk meg erről…

A tartalékosság számos előnnyel is jár, például az egyetemi felvételinél plusz ponttal jutalmazzák, a kiképzések során honoráriumot kapnak a katonák.

– Itt egy igazi közösség tagjai lehetnek, folyamatosan tanulnak, ráadásul az ismereteiket a civil életben is jól tudják kamatoztatni – tette hozzá a megyei elnök. – A bajtársiasság, a segítés nagyon fontos nálunk. Ha probléma van, akkor mi nem el-, hanem odalépünk. Azt is szoktam mondani, hogy nálunk a vigyázz az alapállás, nem a pihenj. Nagyon örülök, hogy fiatalok is csatlakoznak hozzánk, és igazán pozitívak velük kapcsolatban a tapasztalataink: fegyelmezettek, lelkesek. Éppen ezért szeretnénk a jövőben Sopronban egy kadétprogramot is indítani. 

Kik a tartalékosok? A Magyar Honvédségben hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonák teljesítenek szolgálatot. 2017 áprilisa óta már az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerbe is lehet jelentkezni. Ők civil foglalkozásuk vagy felsőfokú tanulmányaik mellett önkéntesen vállalják a katonai szolgálatteljesítést, de például katasztrófahelyzetekben is segítenek. További részletek: www.honvedelem.hu

Dr. Pozsgay Péter: 1985-ben született Sopronban, polgári foglalkozása ügyvéd. 2018 márciusa óta teljesít Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálatot (tartalékos főhadnagy), 2019. április óta a MATASZ Győr–Moson–Sopron vármegyei szervezetének elnöke. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.