Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Csodavárók

| Városi hírek

Horváth Ferenc főszerkesztő jegyzete.

Aki korábban kételkedett, az most csattanós választ kapott. Magyarország az ellenzék alaptalan támadásai és hazugságai ellenére sikeresen oldotta meg gazdaságvédelmi és újraindítási programját. Ezt bizonyítják a számok: az idei második negyedéves adatok szerint az egy évvel korábbihoz képest 17,9 százalékkal nőtt a gazdaság. Az év első felére vetítve ez több mint 7 százalékos bővülést jelent. S még egy fontos ismérv. A kimutatások szerint a rendszerváltás óta most dolgoznak a legtöbben hazánkban. (Emlékeznek még? Amikor annak idején a kormány meghirdette, hogy 1 millió munkahelyet teremt, akkor sokan lehetetlennek tartották, s az ellenzék akkor is a vezérkárogók közé tartozott. Most bezzeg hallgatnak, legalábbis erről…) Visszatérve az eredeti gondolathoz: a gazdaság teljesítménye már elérte, sőt meghaladta a járványkrízis előtti szintet.

Mit is jelent ez számunkra azon túl, hogy folytatódhat az ország komplex fejlesztése, a különböző nagyobb és kisebb programok megvalósítása? Azt, hogy a növekedés éves szinten meghaladhatja az 5,5 százalékot, s ha így lesz, akkor a gyerekeket nevelő szülők jövőre visszakapják az idén befizetett adójukat, a nyugdíjasok pedig még ebben az évben minden korábbinál nagyobb nyugdíjprémiumot kapnak. A tét nem kicsi. Mindannyiunk érdeke tehát, hogy folytatódjon a gazdaság sikertörténete, s a növekedést ne törje meg egy újabb, súlyos következményekkel járó járványhullám.

Tény, jó alapokról indulunk, s az egész világ elismeri a védekezési és oltási programunk eredményességét. (Ennek is – no meg a már említett gazdasági intézkedéseknek – köszönhető a gazdaság szárnyalása.) Csak rajtunk múlik, hogy ez a trend ne törjön meg. Pontosabban azokon, akik még nem oltatták be magukat. Lehet, hogy most sokan megköveznének, de én számos területen kötelezővé tenném az oltást, mindannyiunk érdekében. Annál is inkább, mert az eddigi vészhelyzeti alkalmazás után a Pfizer Amerikában már megkapta a teljes forgalomba hozatali engedélyt, és a gyakorlat szerint az unió is hamarosan így tesz. Szóval jöhet a kötelező oltás, ha nem is mindenkinek, de számos társadalmi csoportnak az oktatástól a kereskedelmi dolgozókon át a közigazgatásban tevékenykedőkig. Sajnos egyelőre nincs más megoldás, és ebben egyetértenek a szakértők Washingtontól Pekingig.

A kutatók azt feltételezik, hogy a vírus különböző mutánsai sokáig velünk maradnak, tehát szó szerint létkérdés az oltás. Könnyen elképzelhető, hogy néhány hónap múlva speciálisan a mutánsokra kifejlesztett vakcinák is elérhetőek lesznek, s akkor jöhet akár a negyedik oltás is. De addig el kell jutnunk, kinek az elsőig, kinek a másodikig, kinek a harmadik vakcináig. Nem ülhetünk tétlenül a csodára várva, mert a vírus nem ismeri a csodát, viszont könnyen megtalálja a csodavárókat…

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...