Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Buschenschank a Rejpál-házban

| Munkatársunktól | Városi hírek

Felújították a Rejpál-ház pincéjét. Az épület évek óta német kulturális közösségi házként működik, de itt leltek otthonra a horvát nemzetiség tagjai, illetve a borlovagok is.

– A Rejpál-ház többi helyiségét korábban már korszerűsítettük, egyedül a pince maradt ki, de másfél évvel ezelőtt rátaláltunk egy pályázati lehetőségre – mondta lapunknak Krisch András projektmenedzser. – Az elnyert mintegy húszmillió forintból egy új közösségi helyiség jött létre, asztalokkal, padokkal, konyhai berendezéssel. A fejlesztés elsődleges haszonélvezői a soproni és környéki német nemzetiség tagjai, de bizton állíthatom, hogy a pince felújításának a rendezvényeinket rendszeresen vagy alkalomszerűen látogató soproniak és az ide érkező turisták is előnyét élvezhetik. 

Krisch András hozzátette: a pince jellegéből adódóan egyértelmű volt számukra, hogy egy tradicionális soproni borkimérés, Buschenschank mintájára alakítják át helyiséget. A bútorzat kialakításához két világháború közötti bútorokat vettek mintául. A pincében a falon elhelyezett képekkel és egyéb tárgyakkal mutatják be a soproni bortermelés hagyományait, amely szintén a németséghez kötődik.

A pincét a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések feloldása után nyitják meg.

Kapcsolódó cikkek