Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bővülő családtámogatási rendszer
Fotóillusztráció: Soproni Téma-archívum

Bővülő családtámogatási rendszer

| Munkatársunktól | Városi hírek

A férfiak is igénybe vehetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását, és nem számít az sem, ha mindkét házastárs elvált, ha addig nem született gyermekük – közölte Novák Katalin. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az Orbán Viktor által bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv részleteit ismertette.

– Amennyiben még sem a férjnek, sem a feleségnek nem született gyermeke, de korábban voltak házasok, akkor felvehetik a 10 millió forintos kamatmentes, szabad felhasználású hitelt – hangsúlyozta Novák Katalin. – A 18–40 év közötti életkori megkötés csak a feleségekre vonatkozik, a férjükre nem. Ha azonban valamelyiküknek született már gyermeke, akkor legalább az egyik félnek az első házasságában kell élnie. A kölcsönt a házaspár minden esetben közösen veszi fel és törleszti. Fontos szabály továbbá, hogy az özvegység nem számít korábbi házasságnak. A támogatás további feltétele a legalább hároméves munka- vagy felsőoktatási jogviszony. A legfeljebb 10 millió forintos hitel júliustól vehető fel, a lehetőséggel 2022 végéig lehet élni. Ha a maximális 10 millió forintos összeget igénylik a szülők, akkor a havi törlesztőrészlet 50 ezer forint lesz 20 éves futamidővel. Amennyiben a kölcsön igénylésétől számítva öt éven belül megszületik egy gyerek, a hitel továbbra is kamatmentesen törleszthető, a törlesztést pedig felfüggesztik három évre. A második gyerek születésénél további három évre felfüggesztik a törlesztést, és elengedik a tőketartozás 30 százalékát. A harmadik gyerek megszületésénél pedig a hitel további részét is teljes egészében elengedik. Ha az igényléstől számítva öt éven belül nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul, és azt a korábban felvett kamattámogatással növelten kell visszafizetni. – Ha a házasok hibáján kívül nem született gyermek, a járási hivatal kedvezőbb feltételeket állapíthat meg – mondta az államtitkár. 

Novák Katalin hangsúlyozta: a kormányzat célja az volt, hogy a támogatások a lehető legszélesebb kör számára elérhetők legyenek. A családtámogatások bővítése nem lezárt folyamat, tovább folytatják a munkát. Közben láthatók az intézkedések eredményei is: 20 éve nem volt olyan magas a gyerekvállalási kedv, mint tavaly, és 20 éve nem kötöttek annyi házasságot, mint 2018-ban, amikor több mint 100 ezer fiatal mondott igent egymásnak. A gyermeket nevelők jobban élnek – tette hozzá az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.