Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Baráti találkozó
A Páneurópai Piknik Emlékparkban is felidézték a régi emlékeket az NDK-s találkozó résztvevői Fotó: Németh Péter

Egykor negyvenezer magyar dolgozott az NDK-ban

Baráti találkozó

| Munkatársunktól | Városi hírek

Sopronban tartotta kétnapos találkozóját az elmúlt hétvégén az NDK-s Magyarok Közhasznú Egyesülete.

Hétvégén Sopron látta vendégül az egykoron a Német Demokratikus Köztársaságban dolgozó magyarok alapította egyesület tagjai közül azt a több mint négyszáz embert, akik városunkba látogattak. A társaság tagjai pénteken a Hotel Sziesztában közösen nézték meg a páneurópai piknikről szóló filmet, amelyet közös beszélgetés követett.


Szombaton a társaság az erdei séta után kereste fel a Páneurópai Piknik Emlékparkot, itt a megjelenteket dr. Magas László köszöntötte. A Páneurópai Piknik ´89 Alapítvány elnöke a szervezőkkel közösen virágot helyezett el a kopjafánál, majd felidézte a történelmi esemény részleteit. A pikniken előkerültek olyan relikviák, mint a még ma is használatos „tigrismintás” takaró, fényképek, a múltat idéző sör és játékok is.


1967–83. között élt egy egyezmény Magyarország és a Német Demokratikus Köztársaság között. Ennek keretében mintegy negyvenezer magyar fiatal mehetett hároméves szerződéssel az NDK különböző városaiba dolgozni, illetve tanulni, szakmai tapasztalatot szerezni.


 – Sok magyar a határidő lejárta után is kint maradt, megházasodott, és ott alapított családot – mondta el lapunknak Gergely Márta, az egyesület titkára.  – Sopronba így például Drezdából, Chemnitzből, Rostockból is érkeztek vendégek. A találkozón részt vett a rostocki társegyesület elnöke, Edda Henze is.
Mint megtudtuk, az első találkozót 2007-ben tartották meg. Az éves összejöveteleken rendszeresen közel négyszázan vesznek részt.

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...