Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az orvos a sorok mögött
– Az írásaim közelebb hozzák az orvost az emberekhez, akik nagyobb bizalommal tekintenek a szakértők tanácsaira – mondta dr. Tschürtz Nándor. Fotó: Filep István

Dr. Tschürtz Nándor: A tudatosságra akarom felhívni a figyelmet

Az orvos a sorok mögött

| Elek Szilveszter | Városi hírek

„Szeretném, ha az emberek elkezdenének felelősségteljesebben gondolkozni” – ez a küldetése dr. Tschürtz Nándornak, aki SopronÉRt címmel hétről hétre publikál egészségügyi témájú írásokat lapunk hasábjain.

– 2005 óta folyamatosan írok újságokban – tudtuk meg dr. Tschürtz Nándortól. – Nagyon praktikus okokból teszem ezt. A mindennapokban látom, hogy az emberek zöme azért kerül szorult helyzetbe, mert egyszerű dolgokat nem tesz meg. Ezért a megelőzésre, a tudatosságra akarom felhívni a figyelmet. Például, hogy aki még nem túlsúlyos, az tudatosan őrizze meg a formáját! Ez sokkal könnyebb, mint a felesleggel küzdeni. Vagy ha az illető családjában egy betegség többeknél vagy fiatalon előfordult, számítson arra, hogy ez esetleg nála is megjelenhet. Így egyrészt célzottan figyeljen rá, másrészt ahogy lehet, védekezzen ellene!

Az utóbbi években már az emberekre zúduló információáradat minősége is motiválja abban az orvost, hogy billentyűzetet ragadjon. – Már mindenki hozzáférhet elképesztő mennyiségű adathoz, miközben azokból a szűrőkből egyre kevesebb van, amelyek eldöntik, hogy ezek fedik-e a valóságot vagy sem – folytatta dr. Tschürtz Nándor. – Például az interneten rengeteg sületlenség található. Ezért, ha egy hiteles forrás nem világosítja fel a pácienst a döntése fontosságáról, előfordulhat, hogy a gyógyulást hozó, de körülményesebbnek tűnő eljárás helyett a kényelmesebb látszatmegoldást választja. Mindig arról írok, ami a környezetemben, a rendelőben történik. Most sajnos sokat a Covidról. Erről is egymásnak homlokegyenest ellentmondó információk árasztják el az embereket. Ebben a helyzetben mégis hogyan tudna egy laikus dönteni, ha nem kap mentőmellényt, amely megalapozott tanácsokból, információkból áll?

A kardiológus nem tudja, hogy az írásai mennyi ember életét változtatták meg. Azonban – ahogy fogalmazott – apró dolgok jelzik számára, hogy érdemes publikálnia. – Régebben mondta nekem egy hölgy, hogy minden héten kivágja a cikkemet az újságból, és elküldi Nyíregyházára a fiának, akinek stroke-ja volt. Ez megható számomra. Úgy gondolom, hogy az írásaim közelebb hozzák az orvost az emberekhez, akik nagyobb bizalommal tekintenek a szakértők tanácsaira.

Dr. Tschürtz Nándor 1969-ben született Sopronban, kardiológiai szakvizsgát 2001-ben tett a budapesti Hajnal Imre Egészségtudományi Egyetemen. Dolgozott a soproni és a csornai kórházban is. 2007 júniusától a szombathelyi Vasútegészségügyi Kht.-nál gyógyít. 1999 óta van belgyógyászati magánrendelése. Szakterületei közé tartozik a belgyógyászat, a kardiológia, a diabetológiai és a lipidológia. SopronÉRt című írásai 2012 óta jelennek meg lapunkban.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.