Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Az átmenet alpolgármestere

| Munkatársunktól | Városi hírek

Sopronban a hűség napján adják át a város legrangosabb kitüntetéseit. 2017-ben a Pro Urbe Sopron díjat dr. Czike Albert ügyvéd, egykori alpolgármester vette át.

Dr. Czike Albert Tótkomlóson született. Nagyapja a híres soproni reálgimnázium tanára, majd igazgatója volt, édesapja bányamérnök. Ő a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát. Felesége és fia szintén jogász, leánya vállalkozó. A rendszerváltásig Sopronban dolgozott ismert és jól megbecsült ügyvédként. A ’80-as évek végén csatlakozott a szárnyait bontogató ellenzéki mozgalomhoz.


A Magyar Demokrata Fórum színeiben 1990-ben önkormányzati képviselőnek választották, majd az első szabadon megválasztott képviselő-testület alpolgármestere lett. Szakértelmének és hatalmas munkabírásának köszönhetően szinte zavartalanul vezette át a város irányítását a tanácsi rendszerből az önkormányzati rendszerbe.

Dr. Czike Albert Fotó: Pluzsik Tamás
Jogi képzettségének és ügyvédi tevékenységének köszönhetően elkészültek a legfontosabb szabályok. A város közgyűlését nagy hozzáértéssel vezette, munkáját az akkori ellenzék is elismerte. Kormánypárti alpolgármesterként sikerült jó kapcsolatot kiépítenie a város és a kormány között, amelynek eredményeként Antall József miniszterelnök személyes támogatásával megkapta a város a kormánygaranciát a kórházfejlesztés finanszírozásához. Egyik kezdeményezője volt a lepusztult, használaton kívüli színházépület korhű felújításának és ezzel egyidejűleg a befogadó színház helyett állandó társulattal működő színház létrehozásának. 1994-től ismét ügyvédként szolgálta városát. Dr. Czike Albertet Sopronért végzett munkája érdemessé tette a Pro Urbe Sopron kitüntető címre.

A Pro Urbe Sopron díj azon magánszemélynek adományozható, aki Sopron városáért, a város fejlődéséért, hagyományainak ápolásáért, kultúrájának megőrzéséért maradandót alkotott, életútja, életpályája méltó tiszteletet váltott ki, illetve jelentős tevékenységet folytatott.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.