Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ápolók frontvonalban

Ápolók frontvonalban

| Munkatársunktól | Városi hírek

Az ápolók is felkészültek a betegek fogadására, a szükséges védőeszközök rendelkezésre állnak – nyilatkozta lapunknak a koronavírus-helyzet kapcsán Farkas Andrea. A Soproni Gyógyközpont ápolási igazgatója köszöni a város lakóinak hozzáállását, türelemmel és megértéssel viselik az előszűrést, betartják az utasításokat.

– A koronavírus megjelenésétől folyamatosan készülünk a betegek ellátására – kezdte Farkas Andrea. – Első lépésben rendkívüli főnővéri értekezletek keretében ismertettük az infekciókontroll óvó-védő szabályait, gyakoroltuk a védőeszközök használatát. Lefektettük az alapelveket, melyeket folyamatosan felülvizsgálunk a központi protokollok szerint. 

A soproni kórházban három szinten történik az ellátás. Az első az előszűrés (ezt a szakdolgozók végzik a kiadott eljárásrend szerint), ami azt jelenti, hogy minden kórházba belépő embernek ellenőrzik a testhőmérsékletét, és megkérdezik, hogy van-e légúti panasza. Akiket kiszűrnek, tehát a gyanús vagy valószínűsített betegek az SBO erre kijelölt részlegére kerülnek.

A második szint az SBO, ahol egyrészt a gyanús betegtől mintát vesznek, másrészt eldöntik a beteg sorsát, hazamehet-e, vagy a kijelölt ellátási helyre kerül.

– A harmadik szint a fekvőbeteg-ellátás – folytatta Farkas Andrea. – A súlyos betegek az intenzív osztályra, a lélegeztetést nem igénylők a IV. épület két szintjére kerülnek. A fertőzött betegek számára külön műtő, speciális védőeszközökkel áll rendelkezésre, de felkészültek a diagnosztikai területen dolgozók is. Közel egy hetet vett igénybe a különböző szintű ellátások kialakítása, osztályok átköltöztetése, a személyi és tárgyi feltételek megteremtése. A szükséges védőeszközök minden szinten rendelkezésre állnak, a pótlás folyamatos. Nagy öröm volt számomra, hogy az ápolók önként vállalták a fertőzött betegek ellátását. Hat, részben diplomás, részben felsőfokú végzettségű ápoló jelentkezett az intenzív osztályra, ahol napok óta gyakorolnak. A 90 ágyas fekvőbetegrészlegre szintén önként jelentkeztek az ápolók, kialakították a betegek fogadásához szükséges ápolási környezetet, és ők is gyakorolják a védőeszközök használatát, az intenzív betegellátást. Bővítettük a sürgősségi betegellátó osztály létszámát is. Azt gondolom, ápolás tekintetében felkészültünk a betegek fogadására.

– Nagyon köszönjük a város lakóinak hozzáállását – tette hozzá Farkas Andrea. – Türelemmel és megértéssel viselik az előszűrést, betartják az utasításokat. Sok segítséget és támogatást kapunk civil szervezetektől, magánszemélyektől. Kaptunk egy mosó–szárító gépet, a betegeknek érkezett ruha, papucs, törölköző, nagyobb mennyiségű folyékony fertőtlenítős szappan, számtalan kedélyjavító élelmiszer a kávétól a csokoládén és süteményen át az alkoholmentes italig. Számunkra nagyon megható a taps és az a sok-sok üzenet, amivel kifejezik az emberek hálájukat, együttérzésüket. Remélem, ebben a nehéz időben szakmailag felkészülten, magas színvonalú ápolással tudjuk meghálálni a lakosság elismerését.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.