Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ápolják a német hagyományokat
A Sopron és környéke Német Kultúrklub Egyesület székhelye is a Rejpál-házban van, itt számtalan programot tartanak.

Kultúra, sport, egészség – Civil szervezetek Sopronért

Ápolják a német hagyományokat

| Köves Andrea | Városi hírek

Rászorulók segítése, élményprogramok szervezése, hagyományőrzés – csak pár azok közül a fontos feladatok közül, amelyeket a civilek ellátnak. Sorozatunkban a soproni szervezeteket mutatjuk be.

A Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat munkáját segíti a harmincéves múltra visszatekintő Sopron és környéke Német Kultúrklub Egyesület, amelynek a legfontosabb célkitűzése a német anyanyelv és kultúra ápolása.

– Sok-sok emlékezetes program jellemzi az 1992-ben alakult egyesületünk életét, amely Sopron egyik legnagyobb létszámú civil szervezete, hiszen több mint 400 taggal rendelkezünk – emelte ki Krisch Magdolna elnök. – Számtalan szép kezdeményezés jut eszembe: kórus- és harmonikatalálkozók, színházi előadások, felolvasóestek, diavetítések, zenés–táncos baráti estek. Fontos számunkra a testvérvárosi kapcsolat, melyet Bad Wimpfennel tartunk fenn, ott élnek a Sopronból kitelepítettek.

Sajnos a járványhelyzet átírta az elmúlt esztendő tervezett programját, ám így is több sikeres rendezvényt megvalósított az egyesület. Nyáron ismeretterjesztő előadásokon, zenés esteken és koncerten találkozhattak egymással a tagok. Szeptemberben a kitelepítési emlékműnél is megemlékeztek a 75. évfordulóról. Vendégül látták a nemesnádudvari együttest, amely a Liszt-központban a kitelepítés történetét táncolta el. Az ősz folyamán átadták Tobias Kern felújított sírkövét, illetve felavatták Zeltner Ferenc brennbergi költő emléktábláját a Borbála téren. Nem maradt el decemberben a Soproni Horvát Kulturális Egyesülettel és az Európai Borlovagrend Soproni Legátusával a közös ünnepség és az előszilveszteri mulatság sem. 


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.