Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Altdörfer Viktor emlékhely a Dalos-hegyen
Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Altdörfer Viktor emlékhely a Dalos-hegyen

| Városi hírek

Szobrok, műemlékek, középületek.

„Altdörfer Viktor zeneművész emlékére állították tisztelői és hálás tanítványai 1941.” – olvasható a sípálya fölötti sétautak mellett, a Dalos-hegyi páholynál lévő emlékhely márványtábláján. Altdörfer Viktor 1860-ban született Sopronban. Édesapja, Altdörfer Keresztély az evangélikus egyházközség kántora, a Dalfüzér férfidalegylet megalapítója, Bartók Béla tehetségének felfedezője volt. Altdörfer Viktor középiskolai tanulmányait az evangélikus líceumban végezte, majd zenei tanulmányait Bécsben kezdte el és végül a lipcsei konzervatóriumban fejezte be. 1887-ben, édesapja nyugalomba vonulását követően az evangélikus konvent őt választotta meg kántornak, de emellett a népiskola énektanáraként is dolgozott. Közel fél évszázadon át mint iskolát teremtő zongoravirtuóz a soproni zenei élet vezéregyénisége volt. 1940. március 4-én hunyt el Sopronban, sírja a Balfi úti evangélikus temetőben van, emléktáblája pedig szülőházán, a Templom utca 15. számú házon látható.

A Dalos-hegyi Altdörfer-emlékhely GPS koordinátái: szélesség N 47.66187, hosszúság E 16.57157.


Kapcsolódó cikkek

Lerakták a múzeumi negyed alapkövét

Lerakták a múzeumi negyed alapkövét

2020. 10. 24.

Lerakták a soproni múzeumi negyed alapkövét, a több mint 3,2 milliárd forint értékű fejlesztés a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében uniós és hazai források felhasználásával 2022 nyaráig valósul meg.

Titokzatos világ

2020. 10. 28. | Horváth Ferenc jegyzete

„Ahhoz, hogy a fiatalok valóban tudjanak válogatni, hogy értően olvassanak, tévézzenek, netezzenek, hogy megfelelő, átgondolt tartalmakat készítsenek, s töltsenek fel a különböző felületekre, összehangolt stratégiára lenne szükség.”