Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A tévéantenna
Múlt és jelen a soproni háztetőkön – hagyományos, valamint parabolaantenna egymás mellett.

Látta már? – épületek, szobrok, érdekességek a múltból

A tévéantenna

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Vélhetőleg a mai gyerekek nem tudják, hogy egykor a háztetőkön tévéantennák sorakoztak, vagy ha tudják is, akkor valószínűleg parabolaantennákra gondolnak.

A próbaadásokat követően Magyarországon 1957 februárjában indult el a rendszeres, kísérletinek nevezett tévéadás, de ez csak heti két napon és mindössze Budapest alig száz kilométeres körzetében volt fogható. A soproniaknak még várniuk kellett, ha volt is televíziókészülékük, a budapesti adás vételére csak két évvel később, 1959 karácsonyától nyílt lehetőségük. Ellenben ezt megelőzően is tudták nézni az osztrák adást, feltéve, ha volt megfelelő antennájuk, és a borsos áron beszerzett készülékük is átesett némi átalakításon, ahogy ezt akkor mondták: a tévéjükbe „bécsi hangot” is tetettek.

Az első magyar fejlesztésű tévékészülék az Orion AT 501 volt, ez akkoriban 5.500 forintba került, amit csak nagyon kevesen engedhettek meg maguknak. De térjünk vissza az antennákhoz, melyek elkészítése, valamint azoknak a tetőn való elhelyezése külön szakértelmet igényelt, így ki is alakult erre egy hivatalos, valamint egy „maszek” szakembergárda. Tekintettel arra, hogy más típusú és más tájolású antennával lehetett csak fogni a bécsi adást, így ránézésre is megállapítható volt, hogy ki az, aki a hivatalos hírcsatorna, az évtizedekig Matúz Józsefné nevével fémjelzett tévéhíradó helyett vagy amellett az osztrák ­Zeit im Bildet (is) nézi. Olyan hírek is terjedtek, hogy civil nyomozók járták a várost, és feljegyezték, melyik házon láttak „bécsi antennát”. Persze volt, amikor Budapestről és az ország más részeiből is szép számmal érkeztek „tévénézők” Sopronba, ugyanis a háromszoros olimpiai bajnok bokszlegenda, Papp László a „hazai” profi mérkőzéseit Bécsben, a Stadthalléban vívta, ezeket pedig a magyar nem, az osztrák televízió azonban közvetítette.

A gyakori filmforgatásoknál is külön probléma volt a háztetőkön lévő antennaerdő. Az Oscar-díjas Szabó István által rendezett Redl ezredes című koprodukciós film jó néhány részletét is Sopron történelmi belvárosában forgatták, így e sorok írójának a Patikaház tetején lévő tévéantennáját is próbálták leszerelni, ami nem sikerült, így végül az adott jelenetet „kis totálban” vette fel Koltai Lajos operatőr.

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.